Володимир Зеленський відповів на петицію про відновлення декларування посадовців

16:34, 22 лютого 2023
Він зазначив, що постановою Верховної Ради України законопроект, який, зокрема, має на меті відновлення обов’язку подання декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, включено до порядку денного Ради.
Володимир Зеленський відповів на петицію про відновлення декларування посадовців
Джерело фото: youcontrol.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський відповів на електронну петицію про відновлення декларування статків посадовців та депутатів.

Він зазначив, що згідно з інформацією, розміщеною на офіційному вебпорталі Верховної Ради, Комітет ухвалив рішення рекомендувати парламенту включити законопроект «Про внесення змін до деяких законів України з метою виконання вимог Європейської Комісії щодо набуття Україною статусу члена Європейського Союзу» (реєстр. № 8071), який, зокрема, має на меті відновлення обов’язку подання декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, до порядку денного Ради і за наслідками розгляду в першому читанні прийняти його за основу з урахуванням викладених у Висновку до законопроекту пропозицій Комітету.

Він зазначив, що постановою Верховної Ради України від 7 лютого 2023 року № 2911-IX вказаний законопроект включено до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Так, він повідомив наступне:

«Дякую всім за активну громадянську позицію та небайдужість у питанні удосконалення антикорупційного законодавства України в умовах воєнного стану.

За результатами розгляду електронної петиції інформую, що за чинною редакцією підпункту 2-7 Розділу ХІІІ Закону України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції» суб’єкт декларування зобов’язаний подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, кінцевий строк подання якої припадає на період дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", протягом дев’яноста календарних днів з дня його припинення чи скасування.

Відповідні законодавчі положення було внесено Законом України від 08.07.2022 № 2381-IX «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану» з метою встановлення спеціального правового регулювання на період дії воєнного стану.

Водночас повідомляю, що 23.09.2022 народним депутатом України Д.Арахамією у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України від 23.09.2022 № 8071 «Про внесення змін до деяких законів України з метою виконання вимог Європейської Комісії щодо набуття Україною статусу члена Європейського Союзу», який, зокрема, має на меті відновлення обов’язку
подання декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Згідно з вимогами статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Стаття 85 Конституції України визначає, що виключно до повноважень Верховної Ради України належить прийняття законів.

Законодавча процедура, зокрема порядок внесення та розгляду проектів законів парламентом, підготовка прийнятих законів до направлення на підпис Президенту України тощо, визначається Розділом IV Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України від 10.02.2010 № 1861–VI.

Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному вебпорталі Верховної Ради України, визначений головним Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики ухвалив рішення рекомендувати парламенту включити законопроект «Про внесення змін до деяких законів України з метою виконання вимог Європейської Комісії щодо набуття Україною статусу члена Європейського Союзу» (реєстр. № 8071) до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання і за наслідками розгляду в першому читанні прийняти його за основу з урахуванням викладених у Висновку до законопроекту пропозицій Комітету (протокол засідання зазначеного Комітету від 17.10.2022 № 121).

Постановою Верховної Ради України від 7 лютого 2023 року № 2911-IX вказаний законопроект включено до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Водночас Президент України відповідно до наданих частиною другою статті 94 Конституції України повноважень після отримання прийнятого Верховною Радою України закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює або повертає із вмотивованими пропозиціями до парламенту для повторного розгляду».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду