Уряд готує підвищення тарифів на електроенергію для населення

08:32, 22 лютого 2023
Радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко заявив, що сьогодні тариф для побутових споживачів приблизно вчетверо нижчий, ніж реальна ціна електроенергії.
Уряд готує підвищення тарифів на електроенергію для населення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів розглядає декілька концепцій підвищення тарифів на електроенергію для населення, ухвалити відповідне рішення планують вже навесні. Про це радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко заявив у інтерв'ю виданню "Апостроф".

"Зараз розглядається кілька різних концепцій. Найбільш радикальна з них передбачає встановлення повністю ринкових цін на енергію. Всі решта – це різноманітні графіки підняття цін з метою пом’якшення економічних наслідків для споживачів. І, скоріше за все, навесні уряд ухвалить одну з цих стратегій, оскільки інакше кризу в енергетиці подолати не вдасться", – розповів Бойко.

За його словами, сьогодні тариф для побутових споживачів приблизно вчетверо нижчий, ніж реальна ціна електроенергії, а отже держава дотує кожну кіловат-годину, незалежно від рівня доходів всіх споживачів.

Тому поточну систему субсидування всіх споживачів планується замінити субсидіями для незахищених верств населення.

"Така стратегія обійдеться платникам податків дешевше, і при цьому дозволить захистити громадян з найнижчими рівнями доходу. Натомість ті, хто може сплачувати за енергію, будуть це робити", – сказав Бойко.

Він додав, що також планується підвищити ціни на електроенергію для бізнесу.

"Ціна енергії для кінцевого юридичного споживача також може зрости. Це, до речі, носитиме, швидше за все, сезонний характер. Проте в нинішній ситуації у бізнесу вибір небагатий: або більш дорога електрика, або її повна відсутність, і відповідно, закриття виробництва та збитки. І, скоріше за все, він обере перше", – зауважив Бойко. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду