Народні депутати пропонують затвердити механізм компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло внаслідок агресії рф

14:05, 7 лютого 2023
Розмір компенсації постраждалим буде вираховуватися Комісіями при органах місцевого самоврядування на підставі методики, визначеної Кабінетом Міністрів України.
Народні депутати пропонують затвердити механізм компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло внаслідок агресії рф
Джерело фото tsn.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На цьому тижні у парламенті буде розглянуто законопроєкт №7198, яким встановлюється механізм компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло внаслідок російської військової агресії.

Віце-прем’єр-міністр з питань відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков закликав народних депутатів підтримати цей проєкт.

За його словами, від початку війни через Дію надійшло вже понад 325 тис звернень про пошкоджене або зруйноване житло. А тому, вважає Кубраков, завдання держави полягає в тому, щоб забезпечити українців новими домівками, запровадивши для цього необхідний механізм.

Законопроєкт №7198 передбачає, що люди, які втратили житло, зможуть придбати його через інструмент житлового сертифікату.

Кожен громадянин може подати інформаційне повідомлення про пошкоджене чи знищене майно в електронній формі - у Дію, в паперовій - через ЦНАП. Після верифікації документів усі дані додаються до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Використовуючи цей сертифікат, постраждалі громадяни України зможуть придбати житло на первинному чи вторинному ринках, розповідає Кубраков.

Міністр додає, що українці зможуть самостійно обрати нове житло для купівлі  в будь-якому населеному пункті України, крім: тимчасово окупованих територій та місць проведення бойових дій.

Також розмір компенсації постраждалим буде вираховуватися Комісіями при органах місцевого самоврядування на підставі методики, визначеної Кабінетом Міністрів України.

Законопроєктом визначається й категорія людей, яким можуть виплачуватися компенсації, надаючи пріоритет учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, сім’ям загиблих ветеранів війни та іншим соціально вразливим групам населенням.

Зокрема, пропонується, що формами компенсації буде надання:

а) грошової компенсації шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації;

б) об’єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва;

в) фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку;

Для виплат компенсацій людям, які втратили житло, розглядається варіант використання арештованих російських активів, зазначив Кубраков.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси