У Держпраці повідомили, що потрібно робити роботодавцю при настанні холодної пори року

17:16, 2 грудня 2022
Знижену температуру повітря (виконання робіт в неопалювальних приміщеннях та роботи на відкритих площадках) віднесено до переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній та періодичні медичні огляди працівників.
У Держпраці повідомили, що потрібно робити роботодавцю при настанні холодної пори року
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Держпраці у Рівненській області повідомляє, що багато працівників у холодний період року зайняті роботами на відкритому повітрі. Це газовики, будівельники, працівники сільського та лісового господарств, робітники кар’єрів, рибалки та інші. У схожих умовах перебувають і робітники неопалювальних приміщень елеваторів, складів, заводів.

Відповідно до «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затвердженого наказом МОЗ від 21.05.2007 р. № 246, знижену температуру повітря (виконання робіт в неопалювальних приміщеннях та роботи на відкритих площадках) віднесено до переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній та періодичні медичні огляди працівників.

Такі медогляди проводяться з метою визначення стану здоров’я працівника та можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу, запобіганню професійним захворюванням.

Відповідно до додатку 4 п. 5.8 періодичні медичні огляди необхідно проводити з періодичністю 1 раз на рік. Під час попереднього медогляду осіб (під час прийняття на роботу) закладу охорони здоров’я треба брати до уваги перелік протипоказань до роботи в умовах впливу холодового чинника.

Додатковими медичними протипоказаннями для прийняття на роботу, де впливає знижена температура, є — хронічні хвороби периферичної нервової системи, облітеруючі захворювання периферичних судин (ангіоспазм), виражене варикозне розширення вен, тромбофлебіт, хронічні запальні захворювання матки та її придатків, хронічний простатит.

Для попередження можливого переохолодження працюючих в холодний період року та для неопалювальних приміщень, де на робочих місцях мікрокліматичні умови нижче допустимих величин, необхідно забезпечити:

  • виділення спеціальних місць для обігріву, встановлення засобів для швидкого та ефективного обігрівання верхніх і нижніх кінцівок (локальний променево-контактний обігрів та інше);
  • влаштування повітряних або повітряно-теплових завіс;
  • встановлення внутрішньо змінного режиму праці та відпочинку, що передбачає можливість перерв для обігріву;
  • забезпечення працюючих засобами індивідуального захисту (теплим спецодягом, спецвзуття, рукавиці та інше).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва