Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо обмежувальних заходів проти УПЦ МП

11:19, 2 грудня 2022
Президент України ввів у дію рішення РНБО щодо окремих аспектів діяльності релігійних організацій в Україні та застосування персональних санкцій.
Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо обмежувальних заходів проти УПЦ МП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський своїм указом №820/2022 ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Відповідний указ Президента України розміщено на сайті Глави держави.

Контроль за виконанням рішення РНБО України, набутого чинності указом, покладено на секретаря Ради національної безпеки і оборони. Указ набуває чинності з дня опублікування.

Згідно з рішенням РНБО, Кабміну доручено внести у двомісячний термін на розгляд Верховної Ради законопроєкт про неможливість діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в РФ релігійних організацій відповідно до норм міжнародного права у сфері свободи совісті та зобов'язань України у зв'язку зі вступом до Ради Європи.

Уряду також доручено невідкладно вирішити питання віднесення Державної служби України з етнополітики та свободи совісті до центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується безпосередньо Кабінетом Міністрів, а також вирішити питання функціонального підпорядкування Державній службі України з етнополітики та свободи совісті структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій, до повноважень яких належать питання реалізації права на свободу совісті і віросповідання, діяльності релігійних організацій.

Окрім того, Кабміну необхідно забезпечити у двомісячний термін перевірку наявності правових підстав та дотримання умов використання релігійними організаціями майна, що розміщується на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

РНБО також доручила Державній службі з етнополітики забезпечити у двомісячний термін відповідно до закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом, за необхідності вжити передбачених законом заходів.

Окрім цього, РНБО підтримала внесені Службою безпеки України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів і застосувала санкції щодо фізичних осіб.

Раніше ми писали, що РНБО доручила заборонити УПЦ МП в Україні та перевірити законність перебування її у Лаврі — Зеленський.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду