Експерт пояснив причини державотворення «Малоросії»

11:15, 19 липня 2017
Військовий експерт Дмитро Снєгирьов висловив свою думку про заяву в «ДНР» створити державу «Малоросія», назвавши це «спланованою спецоперацією».
Експерт пояснив причини державотворення «Малоросії»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Ватажок терористів так званої «ДНР» Захарченко заявив про створення нової держави «Малоросія». За його словами, «держава Україна не підлягає відновленню», тому з окупованого Донецька він оголосив про створення нової держави, яка буде «правонаступником» України. Захарченко хоче, щоб прапором нової «держави» був прапор Богдана Хмельницького і на три роки введено надзвичайний стан.

Заява Захарченка про створення «Малоросії» погоджено з російськими кураторами. Це зміна тактики і стратегії з метою тиску на Захід, щоб змусити Україну виконати політичні умови Мінських угод. Заява зроблена в момент, коли в Україні обговорюється закон про реінтеграцію.

У заяві присутні два маніпуляційних моменти. Перший — прив'язка до історії України, а саме використання прапора Богдана Хмельницького, а другий — сама назва «Малоросія», як елемент імперської історії Росії.

Захарченко та ті, хто ним керує, маніпулюють почуттями українців, які залишилися на окупованій території і тяжіють до України. Таким чином вони намагаються показати нерозривний зв'язок цих регіонів з Україною, і представити збройний конфлікт на Донбасі як суто внутрішнє протистояння, тобто громадянську війну, а не збройну агресію з боку Російської Федерації. Назва «Малоросія» — це реверанс імперської Росії, щоб показати, що історія цих земель і їх назва нерозривно пов'язані саме з Росією.

Заява розрахована на наших західних партнерів. Таким чином Захарченко хоче продемонструвати, що так звані «республіки» готові до інтеграції в політичне життя України, але на умовах «малоросійських» — нерозривно пов'язаних з Російською імперією, в першу чергу змусивши Україну виконати вимоги Мінських угод: провести загальну амністію, федеративний устрій держави, введення російської мови як другої державної, проведення місцевих виборів.

Такі наміри підтверджує риторика представників «республік», які наполягають на тому, що вони виконують «хлібне перемир'я» і не ведуть обстріли. За їхніми словами, так звані «республіки» неухильно дотримуються взятих на себе зобов'язань, а українська сторона, за версією «ДНР»/«ЛНР», веде обстріл.

І тут виступає Захарченко, який демонструє свою здатність до діалогу на тлі незрозумілої риторики представників України і повної відсутності чіткої позиції МЗС України. Це свідчить про те, що Росія хоче змусити Захід натиснути на українську владу, щоб Україна виконувала Мінські домовленості.

Звертає увагу ще один дивний збіг обставин, зокрема, недавні соціологічні дані по настрою українців і готовності української влади вести переговори з псевдореспублікамі.

На думку Дмитра Снєгирьова, Україна має справу зі спланованою спецоперацією: спочатку соціологія, буцім-то говорить, що великий прошарок населення України готовий вести діалог, а другий крок — в «ДНР»/«ЛНР» не виключають загальну історію з Україною і готові до політичного діалогу.

До того ж, є ще один невипадковий збіг.

Захарченко зробив заяву саме в момент, коли в Україні обговорюється закон про реінтеграцію окупованих територій, адже в «ДНР»/«ЛНР» наполягають на присутності своїх представників при розробці цього закону. Тобто Кремль руками Захарченко вкидає ще один пробний камінчик і дивиться на реакцію Заходу.

Нагадаємо, за пропаганду сепаратизму чоловік піде під суд.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Стадник
    Ігор Стадник
    заступник голови Вінницького апеляційного суду