Суд стягнув з комунального підприємства майже пів мільйона гривень в дохід держави за порушення природоохоронного законодавства

21:25, 16 квітня 2024
Відповідач порушив норми природоохоронного законодавства, шляхом складування відходів в межах прибережної захисної смуги річки Серет на території гідропарку «Топільче».
Суд стягнув з комунального підприємства майже пів мільйона гривень в дохід держави за порушення природоохоронного законодавства
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Тернопільська окружна прокуратура звернулась до Господарського суду Тернопільської області з позовом до комунального підприємства про стягнення 476 580,80 грн шкоди, завданої навколишньому природному середовищу. Про це повідомляє пресслужба Господарського суду Тернопільської області.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідач, в процесі здійснення ним планової господарської діяльності, порушив норми природоохоронного законодавства, шляхом складування відходів в межах прибережної захисної смуги річки Серет на території гідропарку "Топільче", внаслідок чого забруднено земельну ділянку та знищено зелені насадження.

Прокурор стверджував, що такі дії відповідача завдали збитки державі в розмірі 476 580,80 грн.

Дослідивши усі обставини справи, суд погодився з доводами прокурора щодо порушення комунальним підприємством норм природоохоронного законодавства.

При цьому суд врахував, що для встановлення чи мало місце правопорушення, основним доказом є акт перевірки, в якому зафіксований факт правопорушення, який (акт), вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про основнi засади державного нагляду (контролю) у сферi господарської дiяльностi", є документом, що фiксує факт проведения планових, позапланових перевiрок суб'єктiв rосподарювання i є носiєм доказової iнформації про виявленi порушення вимог законодавства, зокрема у сферi охорони навколишнього природного середовища.

Таким чином акт, складений за результатами проведення відповідного заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів є належним та допустимим доказом в розумінні ст. ст. 76, 77 ГПК України, в якому зафіксовано відповідні порушення природоохоронного законодавства.

Ознайомитись з текстом рішення від 21.03.2024 у справі № 921/652/23 можна за посиланням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Гулько
    Борис Гулько
    голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду
  • Ольга Бойко
    Ольга Бойко
    суддя Сихівського районного суду м. Львова
  • Ростислав Лунь
    Ростислав Лунь
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Олена Рябчун
    Олена Рябчун
    суддя Луганського апеляційного суду
  • Сергій Хилевич
    Сергій Хилевич
    суддя Рівненського апеляційного суду