Апеляційний суд при прийнятті рішення не взяв до уваги висновок лікаря про проходження адмінправопорушником медичного огляду

13:55, 1 грудня 2022
Медичний огляд в приватному порядку вже після оформлення адміністративних матеріалів не передбачений ст. 266 Кодексу України про адміністративні правопорушення та відповідною Інструкцією.
Апеляційний суд при прийнятті рішення не взяв до уваги висновок лікаря про проходження адмінправопорушником медичного огляду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рівненський апеляційний суд при прийнятті рішення не взяв до уваги висновок лікаря про проходження адмінправопорушником медичного огляду. Про це повідомляє пресслужба судової установи.

Обставини справи:

Апеляційний суд при прийнятті рішення не взяв до уваги висновок лікаря про проходження адмінправопорушником медичного огляду, оскільки рівнянин після зупинки автомобіля, за кермом якого перебував, не погодився на пропозицію працівників патрульної поліції пройти огляд на визначення стану наркотичного сп’яніння в спеціалізованому медичному закладі, а зробив це у приватному порядку після оформлення адміністративних матеріалів.

За кермом іномарки перебував місцевий житель А., коли працівники поліції зупинили автомобіль «Honda Civic». Водій мав неприродну блідість обличчя, руки тремтіли й поведінка була неприродною. Патрульні кілька разів запропонували йому, і це підтверджується відеоматеріалами з нагрудної камери працівника поліції, пройти в медичному закладі огляд на визначення стану наркотичного сп’яніння. Водій відмовився і вже в жовтні місцевий суд визнав його винним у керуванні транспортним засобом в стані наркотичного сп’яніння, оштрафував на 17 000 гривень та на рік позбавив права керувати транспортними засобами.

Захисник адмінправопорушника оскаржив судове рішення до Рівненського апеляційного суду, просив постанову місцевого суду скасувати, а провадження у справі закрити.

Апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу захисника, а постанову суду попередньої інстанції залишив без змін.

Приймаючи таке рішення, суд апеляційної інстанції взяв до уваги докази, що містяться в матеріалах справи і підтверджують, що після зупинки автомобіля «Honda Civic» працівники поліції пропонували водієві пройти огляд в спеціалізованому медичному закладі. Однак той категорично відмовився і пройшов його в приватному порядку вже після оформлення адміністративних матеріалів та надав суду висновок лікаря, в якому зазначалося, що в крові, звичайно, наркотичних речовин не виявлено.

Зазначається, що такий огляд не передбачений ст. 266 Кодексу України про адміністративні правопорушення та Інструкцією про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижуються увагу та швидкість реакції.

У даному випадку порушник притягнутий до адміністративної відповідальності не за керування транспортним засобом в стані наркотичного сп’яніння, а за відмову від проходження такого огляду у встановленому порядку.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва