У Рівному жінка домоглася скасування постанови про визнання її винною у неналежному виконанні батьківських обов'язків

17:10, 30 листопада 2022
На жінку склали адміністративний протокол за неналежне виконання обов’язків щодо виховання 10-річного сина, який нібито вчиняв хуліганські дії та нецензурно висловлювався, але апеляційний суд не знайшов доказів, які б свідчили про ухилення матері від виконання своїх обов’язків.
У Рівному жінка домоглася скасування постанови про визнання її винною у неналежному виконанні батьківських обов'язків
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рівненський апеляційний суд скасував постанову місцевого суду про визнання рівнянки винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та накладення адміністративного стягнення у вигляді попередження. Про це повідомляє пресслужба суду.

Із матеріалів справи відомо, що працівники поліції наприкінці червня цього року склали на жінку адміністративний протокол за неналежне виконання обов’язків щодо виховання 10-річного сина. Нібито малолітній вчиняв хуліганські дії та нецензурно висловлювався в сторону інших людей.

Оскільки місцевий суд визнав рівнянку винною та наклав на неї адміністративне стягнення у вигляді попередження, жінка оскаржила судове рішення до Рівненського апеляційного суду, просила його скасувати, а провадження закрити у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Задовольняючи апеляційну скаргу, апеляційний суд врахував, що матеріали справи не містять жодних доказів, які б свідчили про ухилення матері від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання сина, а також про наявність будь-яких протиправних дій у день складання поліцейськими адміністративного протоколу.

Потерпілі й свідки подій та обставин в адміністративному протоколі, який за своєю правовою природою не є самостійним беззаперечним доказом, взагалі не зазначені.

Уся доказова база адміністративного провадження ґрунтується на письмових поясненнях та колективних заявах мешканців будинку, в якому проживають мама з сином, котрі суперечать одне одному.

Оскільки суд обґрунтовує свої висновки лише доказами, що випливають зі співіснування достатньо переконливих, чітких і узгоджених між собою висновків чи схожих неспростовних презумпції фактів, суд апеляційної інстанції скасував постанову місцевого суду, а провадження у справі відносно апелянтки закрив у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва