Добір і перевід: які правки передбачені до нових процесуальних кодексів

12:01, 13 липня 2017
Нардепи пропонують внести ряд поправок до проекту змін до ГПК, ЦПК І КАСУ, прийнятому в першому читанні.
Добір і перевід: які правки передбачені до нових процесуальних кодексів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На сайті парламенту опубліковані порівняльні таблиці поправок до законопроекту «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» №6232 від 23.03.2017.

Зокрема, враховано поправка народного депутата Василя Яніцького про те, щоб внести в ст. 82 Закону «Про судоустрій і статус суддів» зміни, додавши, що суддя «може бути переведений без конкурсу до суду нижчестоящого або того ж рівня». Таким чином, судді Вищого господарського, Вищого адміністративного, Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ зможуть перевестися після ліквідації цих судів до апеляційних судів без конкурсу.

Також пропонується передбачити, що Рада суддів України є вищим органом суддівського самоврядування і діє як виконавчий орган З'їзду суддів України.

Передбачено, що Державна судова адміністрація стверджує Загальний класифікатор спеціалізацій суддів і категорій справ.

Що стосується створення нового Верховного Суду, прописується, що тимчасово виконуючий обов'язки керівника апарату Верховного Суду стверджує тимчасову структуру, тимчасову чисельність апарату Верховного Суду і призначає на посади працівників апарату Верховного Суду в кількості, необхідній для забезпечення початку роботи Верховного Суду.

Також нардепи не забули про кандидатів з т. зв. «Третього добору». Передбачено, що кандидати на посаду судді, які були зараховані до резерву на заміщення вакантних посад суддів та включені до рейтингового списку, в разі якщо закінчення трирічного терміну прийшлося на період одного року до вступу або 90 днів після набрання чинності цим законом, а також кандидати, за якими на день набрання чинності цим законом внесено рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, але які не призначені на посаду судді, мають право взяти участь у відборі на посаду судді в порядку, встановленому цим законом, без здачі відбіркового іспиту і проходження спеціальної підготовки. Такі кандидати повторно здають кваліфікаційний іспит і беруть участь в конкурсі на зайняття посади судді відповідно до результатів такого іспиту.

Також пропонується доповнити законопроект розділом VI «Прикінцеві положення», про те, що він набирає чинності з дня початку роботи Верховного Суду, визначеного рішенням його Пленуму відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», крім:

  • змін до Закону України «Про Вищу раду правосуддя», передбачених розділом IV цього закону, які вступають в силу з дня, наступного за днем опублікування цього закону;
  • змін в ч. 3 ст. 82, пункти 4,6 ч. 1 ст. 106, статей 133, 147, 152, 155 розділу XII Закону України «Про судоустрій і статус суддів», які вступають в силу з дня, наступного за днем опублікування цього закону.
Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду