Пленум Верховного Суду обирає заступника голови Суду, текстова та відеотрансляція

11:48, 6 жовтня 2023
Також Пленум висловиться щодо спроб Верховної Ради реформувати Велику Палату Верховного Суду.
Пленум Верховного Суду обирає заступника голови Суду, текстова та відеотрансляція
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Кловському палаці 6 жовтня 2023 року відбудеться черговий Пленум Верховного Суду.

У порядку денному роботи Пленуму ціла низка питань:

1.Обрання заступника голови Верховного Суду (голова Верховного Суду Станіслав Кравченко був обраний на посаду ще 26 травня, однак кандидатуру заступника голови ВС тоді не запропонував, зазначивши про “необхідність широких консультацій з суддями Верховного Суду”).

2.Надання висновків щодо законопроектів № 9643 та 9643-1, які стосуються реформування Великої Палати ВС. Ініціатором законопроекту 9643-1 є народний депутат від фракції “Слуга народу” Павло Павліш. Законопроекту 9643 - депутат від "Батьківщини" Сергій Власенко. Зокрема, пропонується скоротити кількість суддів Великої Палати з 21 до 14, запровадити механізм відкликання суддів з Великої Палати у касаційні суди тощо.

3. Затвердження змін та доповнень до Регламенту Пленуму Верховного Суду щодо розгляду конституційних подань.

4. Розгляд питання про звернення з конституційним поданням до Конституційного Суду України щодо відповідності Конституції окремих норм Закону “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

5. Про затвердження чотирьох робочих груп із стратегічного розвитку Верховного Суду: із стратегії забезпечення єдності судової практики, із комунікаційної стратегії та прозорості діяльності суду, із антикорупційної програми та з основних принципів судового менеджменту (ефективного управління діяльністю Верховного Суду).

6. Про затвердження бюджетного запиту Верховного Суду на 2024 рік.


14:04 Пленум Верховного Суду завершив роботу.


14:00 Пленум Верховного Суду затвердив бюджетний запит на 2024 рік.

Ключова особливість - пропозиція к Мінфіну відмовитися від фінансування Верховного Суду через наповнення Спеціального фонду.

Оскільки надходження судового збору у Верховний Суд у 2023 році суттєво скоротилося, то, відповідно, у Суду виникли проблеми з фінансуванням.


13:50 Пленум розглянув питання законопроектів 9643 та 9643-1 щодо вдосконалення роботи Великої Палати ВС.

Як зазначив Станіслав Кравченко, Пленум може підтримати скорочення кількісного складу Великої Палати. Динаміка надходження справ на розгляд Великої Палати демонструє поступове зменшення надходження справ у ВП ВС. Втім, у Пленуму є зауваження щодо визначення кількісного складу - краще, якщо кожен касаційний суд буде делегувати по три судді у склад ВП ВС. Також, на думку доповідача, слід удосконалити розгляд справ суддями ВП ВС.

Станіслав Кравченко запропонував  законопроект 9643 відхилити, а законопроект 9643-1 підтримати.

Також, Станіслав Кравченко зазначив, що голова Верховного Суду не повинен входити у Велику Палату за посадою.

З альтернативною доповіддю виступив суддя ВП ВС Дмитро Гудима.

Він зазначив, що обидва законопроекти фактично передбачають руйнування Великої Палати.

«Чому взагалі хочуть удосконалити тільки Велику Палату? Чому не інші підрозділи ВС? Так можна дійти до реформування кожного касаційного суду»,- запитав Дмитро Гудима. Він зазначив, що обидва законопроекти є занадто недосконалими.

До того ж, на думку судді, кількість справ у ВП ВС буде збільшуватись з огляду на відновлення роботи ВРП та ВККС у 2023 році. Справи у спорах з цими органами суддівського врядування ВП ВС розглядає як апеляційна інстанція.

Дмитро Гудима закликав Пленум відхилити обидва законопроекти.

Віталій Уркевич зазначив, що 3 жовтня відбулися збори суддів Великої Палати, на яких були обговорені відповідні законопроекти. Втім, кожен суддя повинен визначатися самостійно.

Суддя КГС ВС Олена Кібенко розповіла, що вказані законопроекти є наступом на незалежність Верховного Суду і судової влади в цілому.

«Якщо хтось думає, що на Великій Палаті зупиняться, то це помилка. Той, хто думає, що цього Верховному Суду вистачить, помиляється»,- розповіла Олена Кібенко.

Також, проти законопроектів виступив суддя КЦС ВС Віктор Пророк, який зазначив, що влада хоче знищити незалежність Верховного Суду, скориставшись викриттям на хабарі у травні голови ВС Всеволода Князєва.

Втім, суддя ККС Микола Мазур зазначив, що діючий склад ВП ВС сам частково причетний до ситуації, що склалася. Він розповів, що після інциденту з В. Князєвим, жоден суддя ВП ВС навіть не спробував скласти повноваження, фактично проігнорувавши корупційні звинувачення на адресу ВП ВС. Таким чином, «перезавантаженя» ВП ВС для відновлення довіри до Великої Палати не відбулося.

За скорочення кількості суддів ВП ВС також висловилися у КАС ВС, мотивуючи це тим, що в касаціях не вистачає суддів для розгляду справ.

Проти вказаних законопроектів щодо реформування ВП ВС виступив суддя ВП ВС Костянтин Пільков, який зазначив, що мова йде про спробу знищення незалежності Верховного Суду.

Також, проти законопроектів виступила суддя ВП ВС Олена Ситнік, яка повідомила, що законопроекти ніяк не вирішують проблеми ВП ВС. Вона зазначила про недопустимість пропозиції про відкликання суддів ВП ВС із складу Палати рішеннями зборів суддів касаційних судів. "Це буде вплив на суддів ВП ВС»,- зазначила Олена Ситнік.

Проти таких тверджень виступила суддя КГС ВС Ірина Колос. Вона зазначила, що Велика Палата сама себе дискредитувала і зруйнувала травневими подіями, а пропозиція нічого не робити, це не позиція.

У підсумку, основний проект рішення Пленуму про часткову підтримку законопроекту 9643-1 (доповідач -  Станіслав Кравченко) підтримали 75 суддів ВС.

Проти проголосував 31 суддя.


13:42 В свою чергу, суддя Верховного Суду Микола Мазур зауважив, що після тієї ситуації, яка сталася з ексголовою Верховного Суду (який також був суддею Великої Палати), можна було зменшити напругу в суспільстві, якби ще тоді судді ВП ВС подали заяви про переобрання. Але вони цього не зробили. Тому пропозиція законопроекту надати можливість відкликати суддів ВП ВС є цілком розумною з урахуванням контексту, в якому ці пропозиції ставилися. Тим більше, що це питання будуть вирішувати не зовні, а самі судді Верховного Суду. Насправді могли бути запропоновані більш кардинальні варіанти, додав він.


13:37 Після обрання заступником голови Верховного Суду Олександра Мамалуя, створення робочих груп, розгляду питання змін та доповнень до Регламенту Пленуму, 6 жовтня Пленум Верховного Суду розглянув питання надання висновків щодо законопроектів № 9643 та 9643-1, які стосуються реформування Великої Палати ВС. Ініціатором законопроекту 9643-1 є народний депутат від фракції «Слуга народу» Павло Павліш. Законопроекту 9643 – депутат від «Батьківщини» Сергій Власенко.  

Під час доповіді з даного питання голова Верховного Суду Станіслав Кравченко озвучив зауваження до відповідних проектів.

Також він озвучив пропозиції, що винесені на розгляд Пленуму ВС. Зокрема, для покращення роботи ВП ВС варто ухвалити Регламент Великої Палати Верховного Суду щодо внутрішніх аспектів її функціонування. «Склад суддів ВП ВС постійно змінюється, але засади повинні лишатися незмінними», зазначив він.

Регламент ВП ВС пропонують ухвалювати Пленумом Верховного Суду за поданням ВП ВС.

Також пропозиції стосувалися правомочності ВП ВС. Так, як зазначив доповідач, з метою усунення проблемних питань, варто передбачити, що необрання касаційним судом судді до складу ВП ВС не перешкоджає її роботи, якщо обрано не менше, ніж дві третини від її складу і не менше одного судді від кожного касаційного суду.

На розгляд Пленуму було винесено пропозицію законопроект 9643 відхилити, натомість законопроект 9643-1, як зазначив Станіслав Кравченко, заслуговує на підтримку, але потребує доопрацювання з огляду на наведені вище міркування.

Також Станіслав Кравченко вніс пропозицію, аби Голова Верховного Суду не входив до складу Великої Палати Верховного Суду за посадою.

В свою чергу, суддя Дмитро Гудима озвучив свої занепокоєння зменшенням кількості суддів Великої Палати, членом якої він є. Також він порівняв Верховний Суд чи то з пісочницею, чи з фортецею з піску.

«Є період у житті дітей, коли вони бавляться в пісочниці. Уявіть собі, п’ять дітей мають свої відерця, лопатки і будують одну фортецю. Потім підходить старший хлопчик і пропонує одну з веж зруйнувати. Діти слухаються і це роблять. Можливо, і тієї дитини, яка цю вежу споруджувала», - провів свою паралель Гудима.


13:00 6 жовтня рішенням Пленуму у Верховному Суді створили п’ять робочих груп:

- Стратегії забезпечення єдності судової практики

- Стандартів структури судового рішення

- Комунікаційної стратегії та прозорості діяльності суду

- Антикорупційної програми

- Основних принципів судового менеджменту.

125 суддів ВС підтримали це рішення.

Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко подякував суддям, які думають над тим, як покращити якість написання судових рішень та якість комунікації.

«За великим рахунком, немає різниці, чи це одна група, чи кілька – якщо це буде кілька груп, ніхто не забороняє проводити кілька засідань груп, аби висловити позицію. Проти чого я виступаю? І про це я раніше говорив.

Щоб діяльність суддів у робочих групах не суперечила діяльності органів суддівського самоврядування, якими, відповідно до закону про судоустрій і статус суддів, є збори суддів. На жаль, у нас були окремі моменти, де на зборах чи в касаційних судах ми дізнавалися, що проводиться якась політика, яка нам у судах і не озвучена. І часто, принаймі на мій погляд, суперечила меті.

Таке штучне протистояння, коли від касаційного суду делеговані в робочу групу, а потім пропозиції треба зводити до одного знаменника зборами, така діяльність точно не на користь».


12:30 Пленум розглянув питання змін до Регламенту Пленуму ВС щодо розгляду конституційних подань. Судді обговорили питання, в яких випадках слід звертатися з поданням до Конституційного Суду.

Зокрема, дискутувалося питання про можливість конституційного подання у разі, якщо розгляд судової справи не завершено судами, а також щодо строків розгляду подань Пленумом.


11:49 Результати голосування судді Верховного Суду зустріли оплесками.


11:46 Лічильна комісія оголосила результати таємного голосування за заступника голови ВС:

Присутні - 128 суддів ВС

Дійсні бюлетені - 128

Недійсні - 0

"За" - 87

Не підтримали жодного кандидата - 41

Відтак, 6 жовтня Олександр Мамалуй обраний заступником голови Верховного Суду строком на 4 роки.

Відповідне рішення Пленум ВС затвердив 125 голосами.


11:23 Триває підрахунок голосів.

Нет описания.


10:31 Суддя Олександр Мамалуй надав згоду на обрання на посаду заступника голови Верховного Суду.

Суддя зазначив, що протягом кількох тижнів може вирішитися питання його демобілізації з лав Збройних Сил. Відтак перешкод для зайняття адміністративної посади в Суді бути не повинно.

Нагадаємо, що Олександр Мамалуй брав активну участь у бойових діях у 2014-2016 роках, а також у 2022 році після повномасштабного вторгнення на територію України. Нагороджений низкою бойових наград.


10:29 Голова ВС Станіслав Кравченко запропонував на посаду застуника голови Верховного Суду військовослужбовця, суддю КГС ВС Олександра Мамалуя.

"Повинен бути принцип розподілу влади в суді згідно з демократичними принципами. Голови касаційних судів є дуже зайнятими людьми. Тому, на мій погляд, потрібно обрати суддю, який не займає адміністративної посади в Суді. Також, вважаю, що заступник голови Суду повинен бути з іншої, не загальної юрисдикції", - розповів Станіслав Кравченко.


10:20 Затверджено порядок денний Пленуму. Присутні 129 суддів ВС.

Голова ВС Станіслав Кравченко закликав Пленум "працювати конструктивно".


10:13 Сформована лічильна комісія Пленуму. У її склад увішли судді:

Олександр Банасько

Сергій Уханенко

Ганна Коломієць

Тетяна Малашенкова

Сергій Єремейчук

Голова комісії - Сергій Уханенко

Секретар комісії - Тетяна Малашенкова.


10:02 Пленум Верховного Суду розпочав роботу.

На засіданні Пленуму присутні 126 суддів Верховного Суду. Кворум - 103 судді ВС.


 

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області