Міністр освіти Оксен Лісовий підтримав законопроект Веніславського щодо скасування відстрочки для чоловіків, які здобувають другу освіту після 30 років

13:39, 6 вересня 2023
Оксен Лісовий підтримав зміни про те, що відстрочка від призову не розповсюджуватиметься на чоловіків старше за 30 років, які вступають до закладу освіти й здобувають непослідовну вищу освіту.
Міністр освіти Оксен Лісовий підтримав законопроект Веніславського щодо скасування відстрочки для чоловіків, які здобувають другу освіту після 30 років
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий зробив допис, в якому підтримав законопроект 9672 народного депутата, представника Президента в Раді Федора Веніславського про скасування відстрочки для чоловіків, які здобувають другу вищу освіту після 30 років.

«Щодо відстрочки від мобілізації та здобуття освіти.

Моя позиція проста: освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки.

Сьогодні ж ми маємо тенденцію, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, але все ж таки нечесний спосіб уникнути мобілізацію. Якщо подивитися на цифри, то маємо +55 тис. студентів-чоловіків старше за 25 років у 2022 році в порівнянні з 2021, зокрема +33 тис. на магістерському рівні. Своєю чергою такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти», зазначив Лісовий.

За його словами, законопроект, який нині зареєстрований у Верховній Раді, має на меті врегулювати це питання.

«У запропонованих змінах йдеться про те, що відстрочка не розповсюджуватиметься на чоловіків старше за 30 років, які вступають до закладу освіти й здобувають непослідовну вищу освіту.

Натомість відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту, а також для педагогічних працівників, які працюють у закладах освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки).

Право на освіту – гарантоване Конституцією України. І всі охочі й надалі зможуть його реалізовувати. Водночас у Конституції зазначено, що захист України, її незалежності та територіальної цілісності є обов'язком громадян. Шукати лазівки для нібито реалізації одного права й уникнення обов’язку – не про чесність і не про гідність», - вважає міністр.

Нагадаємо, відповідно до запропонованої Веніславським редакції призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягатимуть:

- здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти,

- здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України «Про освіту», якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку,

- докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

При цьому можливість отримати відстрочку з’явиться у педагогічних працівниців закладів фахової передвищої освіти, якщо вони працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді