НАБУ, САП та НАЗК виступили проти планів Президента прирівняти корупцію до державної зради

07:30, 6 вересня 2023
Керівники антикорупційних органів побоюються, що відбудеться зміна підслідності справ щодо топ-корупції.
НАБУ, САП та НАЗК виступили проти планів Президента прирівняти корупцію до державної зради
Джерело фото: Офіс Президента України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Керівництво трьох антикорупційних органів України – Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного агентства  з питань запобігання корупції, виступили проти планів президента Володимира Зеленського прирівняти вчинення корупційних правопорушень під час війни до державної зради. 

Нагадаємо, що у серпні Володимир Зеленський заявив про необхідність більш жорсткої протидії корупції під час війни. «Що стосується прирівняння корупції до держзради на військовий час, я думаю, що це буде досить серйозний інструмент. Щоб навіть не думали», - зазначив Президент.

А вже 30 серпня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 9659, який містить пропозиції, схожі з ідеями Президента.

Слід зазначити, що оскільки таке правопорушення як «державна зрада», підслідне саме СБУ, то у громадськості виникли підозри, що кримінальні провадження щодо топ-корупції можуть бути передані СБУ.

Такий підхід викликав занепокоєння також і у органів, які входять у так звану «антикорупційну інфраструктуру». 

Під час конференції «4 роки ВАКС: досягнення і виклики», що відбулася 5 вересня 2023 року, керівники НАБУ, САП та НАЗК чітко зазначили про своє ставлення до зазначених ініціатив.

«Виключна підслідність НАБУ щодо топ-корупції – це один з фундаментів незалежності антикорупційних органів. Це база, на якій створювалася антикорупційна інфраструктура. Це не підлягає жодному обговоренню. Виключна підслідність НАБУ повинна залишатися виключно в тій редакції, в якій є зараз», - зазначив директор НАБУ Семен Кривонос.

Директора Антикорупційного бюро підтримав керівник САП Олександр Клименко.

«Будь-яке втручання в нашу підслідність і спроба якимось чином на неї вплинути – це загроза нашої незалежності», - заявив Олександр Клименко.

Не залишився осторонь і заступник голови НАЗК Артем Ситник, який у 2015-2022 роках очолював НАБУ.

«Одним з основних завдань керівництва НАБУ завжди були протидія спробам змінити підслідність справ, які визначені за Бюро. Ідея змінити підслідність справ існує стільки, скільки в Україні існує антикорупційне законодавство. Але цього категорично не можна допустити, хоча кожна влада і намагається це зробити. Мотив тут тільки один – знищити незалежність правоохоронного органу, який розслідує топ-корупцію», - розповів Артем Ситник.

Нагадаємо, що у САП та НАБУ раніше попросили Вищий антикорупційний суд попрацювати над швидкістю розгляду справ.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді