Судова охорона повинна фіксувати громадян, які приходять в суди та вживати заходи для припинення неправомірних дій – ВРП

16:29, 29 серпня 2023
У Вищий раді правосуддя відреагували на випадки порушення порядку в судових засіданнях та приміщеннях судів.
Судова охорона повинна фіксувати громадян, які приходять в суди та вживати заходи для припинення неправомірних дій – ВРП
Джерело фото - Служба судової охорони
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя 29 серпня 2023 року відреагувала на випадки порушення порядку в залах судових засідань та в приміщеннях судів, які час від часу фіксуються в українських судах в 2023 році.

Розглядаючи повідомлення судді Дарницького районного суду міста Києва Юлії Мицик, яка у липні зіштовхнулася в судовому засіданні з неадекватною поведінкою учасника процесу та його «групи підтримки», Рада правосуддя зазначила, що Служба судової охорони, з огляду на її повноваження, повинна належно виконувати свої обов’язки. 

Вища рада правосуддя зазначила наступне:

«Вища рада правосуддя звертає увагу Служби судової охорони на необхідність дотримання співробітниками Служби вимог відповідних організаційно-розпорядчих документів щодо пропуску осіб до приміщень судів та їх фіксації, а також щодо вжиття всіх необхідних заходів для припинення неправомірних дій осіб, які порушують громадський порядок під час розгляду справ судом».

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 17 липня суддя Юлія Мицик мала розглядати скаргу громадянина на бездіяльність Дарницького управління поліції.

Втім, спочатку позивач у цій справі відмовився надати суду документи, що посвідчують його особу, а потім троє «вільних слухачів», що прийшли в судове засідання разом з заявником, влаштували безлад в суді і навіть напали на суддю.

Згодом виявилося, що працівники Служби судової охорони навіть не знали, що це за «вільні слухачі», оскільки чоловіки хоч і продемонстрували відповідні документи, однак їх дані не були занесені до журналу відвідувачів суду.

Як зазначила тоді Юлія Мицик, зазначений інцидент мав негативні психологічні наслідки не тільки для судді, але й для інших працівників Дарницького райсуду, оскільки вони стали свідками «зухвалого підриву авторитету судової влади».

Також, як повідомила Юлія Мицик, працівники судової охорони розповіли, що подібні дії зазначеної групи осіб в Дарницькому райсуді «є систематичними».

Після інциденту було розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 376 (втручання в діяльність судді) Кримінального кодексу. Втім, досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні досі триває.

Автор В’ячеслав Хрипун  

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді