Вища рада правосуддя вирішила ніяк не мотивувати призначення членів ВККС на посади

16:13, 7 червня 2023
Винайдений Конкурсною комісією з обрання членів ВККС «позитивний відбір» виявився справжнім подарунком для ВРП.
Вища рада правосуддя вирішила ніяк не мотивувати призначення членів ВККС на посади
Джерело фото - Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя, попри попередні обіцянки, все ж не стала належно мотивувати як свої рішення про призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, так і рішення про відмову у призначенні на посади членів ВККС.

В оприлюднених «повних» текстах ВРП про призначення або відмову у призначенні, як виявилось, відсутні мотиви чому той чи інший кандидат був або призначений на посаду члена ВККС, або отримав відмову у відповідному призначенні.

Про що йде мова у рішеннях Вищої ради правосуддя

Рішення ВРП про призначення на посади членів ВККС або про відмову у призначенні,  виписані за однаковою схемою та з фактично однаковими формулюваннями.

Наприклад, зазначено, що той чи інший кандидат «повністю відповідає критеріям доброчесності, професійної компетентності, що визначені Законом України «Про судоустрій і статус суддів», є політично нейтральним, не належить до політичних партій, професійних спілок, не бере участі у будь-якій політичній діяльності».

Також, вказано, що за «результатами співбесіди, що ґрунтувалася на принципах верховенства права, політичної нейтральності, незалежності та неупередженості, об’єктивності, всебічності, добросовісності та розсудливості, обґрунтованого сумніву, рівності умов для усіх кандидатів, недопустимості дискримінації кандидатів, процедурної справедливості, відповідності меті відбору та повноваженням ВККСУ, публічності, та за результатами обговорення всіх кандидатів на посади членів ВККСУ Вища рада правосуддя дійшла висновку», що кандидат «відповідає вимогам, що висуваються Законом України «Про судоустрій і статус суддів» до члена ВККС».

У всіх своїх рішеннях ВРП зазначила і про те, що «досвід практичної роботи, професійні здобутки» кандидата «свідчать про високий рівень його професійної компетентності». 

Додатково ВРП вказала, що кандидат «відповідає критерію доброчесності, оскільки є незалежним, чесним, неупередженим, непідкупним, сумлінним, дотримується етичних норм та демонструє бездоганну поведінку у професійній діяльності та особистому житті, відсутні сумніви в законності джерел походження його майна, відповідності рівня життя кандидата або членів його сім’ї задекларованим доходам, відповідності способу життя кандидата його статусу».

Формулювання у рішеннях ВРП різняться тільки у випадку призначення або не призначення на посаду члена ВККС.

У випадку призначення на посаду члена ВККС в рішеннях ВРП зазначене наступне:

«З огляду на встановлене, на основі власного переконання членів Вищої ради правосуддя за результатами аналізу інформації, отриманої з досьє кандидата та під час співбесіди, інформації та матеріалів, отриманих з інших джерел, шляхом порівняння всіх кандидатів, які взяли участь у співбесідах, за критеріями доброчесності, професійної компетентності, політичної нейтральності, за результатами співбесіди з кандидатом, обговорення та голосування Вища рада правосуддя вважає», що кандидат «більшою мірою відповідає зазначеним критеріям для призначення на посаду члена ВККСУ, що знайшло відображення у відповідному волевиявленні під час голосування на пленарному засіданні».

І навпаки, у випадку відмови у призначенні на посаду члена ВККС, в рішеннях ВРП вказано наступне:

«Вища рада правосуддя, ухвалюючи рішення на основі власного переконання членів Вищої ради правосуддя за результатами аналізу інформації та матеріалів, отриманих від Конкурсної комісії та під час співбесіди, зокрема відповідей на запитання членів Вищої ради правосуддя, наданих кандидатом, спостереження за поведінкою кандидата під час співбесіди та її аналізу, а також шляхом порівняння всіх кандидатів, які взяли участь у співбесідах, не ставить під сумнів у цілому відповідність критерію доброчесності, професійної компетентності та політичної нейтральності. Проте, ураховуючи, що кандидат за результатами конфіденційного обговорення та відкритого голосування не набрав більшості голосів, Вища рада правосуддя дійшла висновку про відмову у призначенні на посаду члена ВККСУ».

Відтак, про справжні мотиви призначення того чи іншого кандидата на посаду члена ВККС або відмову у призначенні на посаду, сторонньому спостерігачу залишається лише здогадуватися.

Принцип «позитивного відбору» у виконанні Вищої ради правосуддя

Принцип так званого «позитивного відбору» запроваджений ще Конкурсною комісією з добору членів ВККС, вочевидь, знайшов повну підтримку і розуміння й у членів Ради правосуддя.

Як виглядали рекомендації Конкурсної комісії, надані у березні 32-м кандидатам, можна ознайомитися за посиланням.

Ймовірна причина популярності такого підходу – він не вимагає надання пояснень по суті, чому один кандидат може бути членом ВККС, а інший – ні. Формально всі кандидати після конкурсу і відбору ВРП залишаються доброчесними і фаховими. У майбутньому вони можуть ще раз спробувати стати членами ВККС, оскільки не мають офіційних негативних висновків щодо своїх кандидатур,

Також, ймовірно, застосування принципу «позитивного відбору» членами ВРП було обумовлено і вкрай специфічною ситуацією з кандидатами на посади членів ВККС, перш за все, по квоті суддів.

Нагадаємо, що Конкурсна комісія з добору членів ВККС свідомо обмежила кількість кандидатів на посади членів ВККС по квоті суддів, відібравши всього 10 суддів та суддів у відставці на 8 посад. Такий підхід Конкурсна комісія пояснила «відсутністю компетентних і доброчесних кандидатів з числа суддів».

Про складність обрання членів ВККС саме з числа суддів, «Судово-юридичній газеті», наприклад, розповів голова ВРП Григорій Усик.

Відтак, Раді правосуддя потрібно було якось обрати «найбільш достойних» за наявності чималої кількості запитань до майже усіх претендентів з числа суддів.  

В цьому сенсі застосування «позитивного відбору» дозволило ВРП уникнути непростих пояснень, наприклад, як членом ВККС міг стати суддя, який через особисті проблеми не здійснює правосуддя вже чотири роки, або як членами ВККС можуть бути діючи військовослужбовці, яким дуже непросто поєднувати обидві посади і які, судячи вже з перших засідань ВККС, в принципі не завжди зможуть брати участь у роботі Комісії.

Нагадаємо, що 1 червня 2023 року Вища рада правосуддя призначила 16 членів ВККС нового складу.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Обідіна
    Олена Обідіна
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Світлана Гушилик
    Світлана Гушилик
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Олександр Журибеда
    Олександр Журибеда
    заступник голови Святошинського районного суду міста Києва