ВАКС з третьої спроби не зміг обрати запобіжний захід нардепу Дмитру Ісаєнку

20:17, 3 квітня 2023
Вищий антикорупційний суд заслухав матеріали клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваному у незаконному заволодінні земельною ділянкою нардепу Дмитру Ісаєнку та продовжить його розгляд 13 квітня.
ВАКС з третьої спроби не зміг обрати запобіжний захід нардепу Дмитру Ісаєнку
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд знову не зміг обрати запобіжний захід підозрюваному у незаконному заволодінні земельною ділянкою народному депутату Дмитру Ісаєнку

На початку сьогоднішнього засідання прокурор зачитав фрагмент оцінки земельної ділянки, у незаконному заволодінні якої підозрюють Ісаєнка і наголосив, що її вартість була занижена.

«З оцінки випливає, що нерухомість нічого не коштує…Оцінка мала б бути як для продажу, а ціна ринковою», - зазначив прокурор.

Він навів низку оцінок інших схожих земельних ділянок вартість яких була оцінена вище і зауважив, що парламентський будівельний комбінат вигравав тендери та провадив діяльність і, відповідно, нерухомість, яка стоїть на земельній ділянці мала б бути оцінена.

У свою чергу адвокати зауважили, що оцінка вартості ділянки у 312 мільйонів гривень враховує і вартість «земельної складової і вартість споруд». Вони зазначили, що об’єкти будівельного комбінату підприємства, якому належить підприємство не в найкращому стані та зазначили, що підозрюваний не завдавав збитків державі

«Прокурор не надав жодних даних, які підтверджують збитки», - додали захисники

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру народному депутату групи «Відновлення України» Дмитру Ісаєнку у спробі незаконно заволодіти землею та майном Державного будівельного комбінату.

За даними слідства, на початку 2020 року у нардепа виник план заволодіти ділянкою, на якій розташовувався «Держбудкомбінат», аби надалі побудувати там житловий комплекс. Для цього він вступив у змову з працівниками ДП та тодішнім заступником керівника Апарату ВРУ, до сфери управління якого входило згадане держпідприємство.

Ексдиректор ДП всупереч закону і без погодження парламенту провів аукціон для укладення інвестиційного договору на забудову земельної ділянки. У ньому перемогла підконтрольна нардепу-організатору схеми компанія. В укладеному інвестиційному договорі розмір пайової участі держпідприємства визначили у сумі 312 млн грн. Натомість, як встановили НАБУ і САП, реальна вартість ділянки й майна становила понад 525 млн грн.

Згодом підозрювані планували знести будівлі й знищити майно комбінату нібито через їх застарілість і несправність, а також скоротити працівників держпідприємства. Їхнім планам завадив накладений у серпні 2021 року за клопотанням НАБУ і САП арешт на земельну ділянку. Завдяки цьому її забудові вдалося запобігти.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду