Депутати пропонують скасувати продаж ліків за рецептами на час війни

18:22, 3 квітня 2023
Верховній Раді пропонують дозволити продаж лікарських засобів громадянам без рецепта лікаря на період дії воєнного стану.
Депутати пропонують скасувати продаж ліків за рецептами на час війни
Фото: sud.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, введення електронних рецептів на широкий перелік медикаментів з 1 квітня спричинило ажіотаж серед населення. Чимало громадян, які не встигли укласти декларацію з сімейним лікарем, або ж втратили з ним зв'язок через війну, чи не мають часу на очікування своєї черги прийому у лікаря, висловили обурення цим нововведенням.

Народні депутати взялися виправляти ситуацію.

Так, 31 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроект 9169 про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо забезпечення доступу до лікарських засобів під час дії воєнного стану.

Законопроект передбачає доповнення статті 21 Закону України «Про лікарські засоби» положеннями, згідно з якими на період дії воєнного стану в Україні та трьох місяців після припинення або скасування такого стану реалізація (відпуск) лікарських засобів громадянам здійснюється без рецепта лікаря, крім визначених законом категорій лікарських засобів.

Як зазначають автори, серед яких депутати від «Слуги народу», 24 лютого 2022 року почалось повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну, яке спричинило величезну кількість негативних наслідків, зокрема ускладнило доступ українців до медичного обслуговування.

Водночас із 1 квітня 2023 рецептурні препарати відпускатимуться за електронним рецептом (e-рецептом), використання паперових рецептів на період дії воєнного стану на території України обмежується.

Російська агресія призвела до того, що величезна кількість громадян України стали біженцями, пацієнти втратили зв'язок із «сімейними» лікарями; комендантські години, які діють в України, постійні ракетні обстріли також ускладнили доступ українців до лікарів. Також потрібно відмітити несприйняття суспільством рішення про перехід до електронних рецептів.

При цьому Міністерством охорони здоров’я України повідомляється, що «у регіонах, де ведуться бойові дії, рецептурні препарати за потреби можна буде придбати без е-рецепта і навіть рецепта взагалі, окрім наркотичних (рецептурних) препаратів. Військові адміністрації, підрозділи ЗСУ, а також волонтерські й благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу оптово безпосередньо у дистриб’юторів і для цього рецепт не потрібен. Так триватиме до нашої перемоги».

З усього вищезазначеного вбачається за доцільне дозволити реалізацію (відпуск) лікарських засобів громадянам без рецепта лікаря, крім визначених законом категорій лікарських засобів.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду