Названа умова емісійного фінансування держбюджету НБУ у 2023 році

07:40, 4 квітня 2023
Меморандум МВФ передбачає курс на відмову від прямого фінансування бюджету Нацбанком, але допускає його у крайньому випадку.
Названа умова емісійного фінансування держбюджету НБУ у 2023 році
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Україна вдаватиметься до емісійного фінансування бюджету у 2023 році Національним банком лише у випадку, коли не буде інших джерел покриття витрат кошторису. Це передбачено листом про наміри до меморандума про кредитну програму з МВФ обсягом понад 15 мільярдів доларів.

Зазначається, що влада зобов’язується скасувати емісійне фінансування кошторису та вдаватиметься до нього у невідкладних випадках.

«Зважаючи на ризики монетарного фінансування для цін та зовнішньої стабільності ми успішно зберегли його на очікуваному рівні у 2022 році(400 мільярдів гривень) та плануємо відмовитися від нього у 2023 році», - зазначається у документі

Водночас наголошується, що в разі затримки зовнішнього фінансування або наявності позапланових критичних видатків, влада буде шукати внутрішні ресурси покриття видатків включно з ОВДП і лише в крайньому разі звертатися до Нацбанку за фінансуванням та у жорстко визначених обсяг.

Разом з тим у листі висловлюється переконання про продовження зовнішньої фінансової підтримки України

Крім цього наголошується, що влада планує підготувати план поступового скасування валютних обмежень та здійснити цей крок, коли для цього будуть необхідні умови

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін у листі до Міжнародного фонду стосовно моніторингової програми МВФ погіршив прогноз зростання ВВП на 2023 рік до 1%. Експерти ж фонду не виключають падіння ВВП до 3% за підсумком 2023 року.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду