Депутати пропонують змінити порядок складання довідки про поранення, контузію і каліцтво військовослужбовця

14:52, 30 березня 2023
Зміниться порядок оформлення військовослужбовцям довідки про обставини травми як за результатами проведення відповідного розслідування, так і без його проведення, і буде спрощено процедуру реалізації висновків ВЛК про надання відпустки для лікування у зв'язку з хворобою та про непридатність до військової служби.
Депутати пропонують змінити порядок складання довідки про поранення, контузію і каліцтво військовослужбовця
Джерело фото: kharkivoda.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

30 березня група депутатів, серед яких Мар’яна Безугла, Давид Арахамія, Галина Третьякова, Федір Веніславський та інші зареєструвала у Верховній Раді законопроект 9158 про внесення змін до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України щодо удосконалення питань оформлення документів та лікування військовослужбовців під час дії воєнного стану.

Як зазначають автори, з метою забезпечення соціального захисту військовослужбовців, які отримали травму під час ведення бойових дій або виконання обов’язків військової служби, постало питання щодо удосконалення механізму фіксації отриманих травм, направлення на лікування до військових та інших закладів охорони здоров’я та повернення після лікування, удосконалення порядку реалізації висновків військово-лікарської комісії про надання відпустки для лікування у зв'язку з хворобою та про непридатність до військової служби.

Проект торкається питань оформлення військовослужбовцям довідки про обставини травми як за результатами проведення відповідного розслідування (службового чи спеціального), так і без його проведення, а також удосконалення питань оформлення та направлення медичних та інших документів між військовими частинами та закладами охорони здоров’я.

Також автори проекту вважають, що спростять процедуру реалізації висновків військово-лікарської комісії про надання відпустки для лікування у зв'язку з хворобою та про непридатність до військової служби.

Так, пропонується внести зміни до статей 87, 260 та 262 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, якими передбачити:

  • Уточнення обов’язків начальника медичної служби бригади (складати довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва);
  • Визначення підстав для видачі начальником медичної служби військової частини довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) – після проведення відповідного розслідування (службового чи спеціального) або без проведення такого розслідування (на підставі рапорту безпосереднього командира).
  • Запровадження механізму направлення медичних та інших документів до військового закладу охорони здоров’я або територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також до військової частини – територіальним центром комплектування та соціальної підтримки.
  • Встановлення норми для військовослужбовців, які згідно висновку військово-лікарської комісії мають право на відпустку для лікування у зв'язку з хворобою або визнані непридатними до військової служби, щодо можливості направлятися у порядку, встановленому Міністерством оборони України, територіальним центром комплектування та соціальної підтримки до місця проведення відпустки або для оформлення документів на звільнення.

Зокрема, визначено, що довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) складається, як правило, після проведення відповідного розслідування.

У разі якщо обстановка не дозволяє надати довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) до направлення військовослужбовця, який одержав травму (поранення, контузію, каліцтво) на лікування поза розташуванням військової частини, така довідка у порядку, встановленому Міністерством оборони, направляється до військового закладу охорони здоров’я або територіального центру комплектування.

У разі якщо травма, поранення, контузія, каліцтво отримані військовослужбовцем внаслідок бойових уражень або дій з боку противника в районі ведення бойових дій відповідне розслідування не проводиться.

Довідка про травму (поранення, контузії, каліцтва) складається протягом 5 днів на підставі рапорту безпосереднього командира та наказу командира військової частини про отримання військовослужбовцем поранення (поранення, контузії, каліцтва).

В цей же строк, довідка про травму (поранення, контузії, каліцтва) у порядку, встановленому Міноборони, направляється до військового закладу охорони здоров’я або територіального центру комплектування.

В особливий період медичні та інші документи можуть у порядку, встановленому Міністерством оборони, направлятися до військової частини військовим закладом охорони здоров’я або територіальним центром комплектування.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду