Гетманцев: з липня ми приберемо 2% єдиний податок, повернемо документальні перевірки бізнесу та штрафи за невикористання РРО

13:11, 30 березня 2023
Також Данило Гетманцев розповів, як боротимуться із зарплатами у конвертах та тими, хто не пройшов через податкову амністію.
Гетманцев: з липня ми приберемо 2% єдиний податок, повернемо документальні перевірки бізнесу та штрафи за невикористання РРО
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Окрім «скруток», на думку голови Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данила Гетманцева, треба подолати «системне ухилення від сплати ПДФО через зарплати в конвертах». У зв'язку з цим він хоче провести реформу оподаткування доходів. «Коли ми зменшуємо ставку та об'єднуємо три податки. Це, на думку Мінфіну, спричиняє дірку в бюджеті, недонадходження у розмірі 200 млрд. Це, звичайно, набагато менше, ніж пропонує «10-10-10», але це теж величезні гроші і теж потрібні компенсатори. І ми з Мінфіном зараз перебуваємо в діалозі щодо пошуку джерел компенсування цієї діри», - розповів Гетманцев в інтерв'ю РБК-Україна.

Переходити до реалізації цієї ідеї він планує, коли її узгодять партнери та Міністерство фінансів.

«Я не хочу вас шокувати – ми зараз нічого не робитимемо без узгодження з партнерами. Тому що всі витрати бюджету, які не стосуються війни, фінансують наші партнери. Ми за податки фінансуємо лише війну, 55% видатків – це війна і це те, що ми збираємо податками та ОВДП. Решту дають нам партнери – всю соціалку, пенсії, допомогу бізнесу – всі ми платимо за рахунок партнерів», - сказав Гетманцев.

Що зміниться з липня

Також цього року, з липня, будуть зміни у сфері оподаткування.

«Ми приберемо 2% єдиний податок з липня, повернемо документальні перевірки бізнесу. Наразі, крім відшкодування ПДВ, немає таких перевірок. Відновимо штрафи з 1 липня за невикористання РРО. Це законопроект Кабміну N8401, і я думаю, що ми його ухвалимо. Це є в умовах нової програми з МВФ», - сказав Гетманцев.

Крім того, з 1 липня ПДВ на пальне відновиться до довоєнних ставок. «Я вважаю, що зниження цих ставок було величезною помилкою. Це абсолютно ніяк не вплинуло на ціну палива», - вважає Данило Гетманцев.

Також, за його словами, у рамках наших зобов'язань щодо імплементації потрібно запровадити в Україні податок на прибуток підприємств той, який є в ЄС, ні більший, ні менший. «Тому тут, на мою думку, ситуація теж досить однозначна і ми не повинні людям брехати», - заявив він.

«Ми дали людям можливість підвести межу під своїм минулим», - Гетманцев

1 березня закінчився термін податкової амністії. Було задекларовано 8,8 млрд. гривень. На питання, чи не мало це, Гетманцев відповів, що «ми, звичайно, розраховували на більше».

На його думку, низький результат виник, зокрема, через запровадження 2% єдиного податку для ФОП, який Гетманцев зараз збирається скасовувати.

«Цей податок зіграв несподівано. Тобто під 2% ви, реєструючись ФОП, могли легалізувати свої гроші, отримані раніше з ухиленням від сплати податків. Тому він виступив як би конкурентом податкової амністії», - заявив депутат.

«У податкової амністії насамперед все ж таки не фіскальна мета. Мета – дати можливість людям вийти «у білу». Хто скористався – молодець, хто не скористався – більше такого шансу не буде. Всі. Ми дали людям можливість підвести межу під своїм минулим», - вважає Гетманцев.

Крім того, він розповів, що зараз українська влада чекає на затвердження меморандуму виконавчою радою МВФ до кінця березня.

«Серед зобов'язань – скасування 2% податку, поновлення податкових перевірок, штрафні санкції за порушення податкового законодавства.

Друге – ухиляння від емісійного фінансування бюджету. Тобто ми маємо до мінімуму скоротити емісію Нацбанком. 2023 року ми цього поки що не робили, ми застосовували такий механізм минулого року», - сказав він. На запитання, чи Нацбанк далі підтримуватиме бюджет, Гетманцев сказав, що «ми повинні всіляко цього уникати, мінімізувати».

Під кінець інтерв'ю Гетманцев заявив, що у податковій, митниці та Бюро економічної безпеки необхідно провести відкритий конкурс за участю міжнародників.

«Для того щоб перезавантажити митницю та податкову, необхідно, по-перше, провести відкритий конкурс, щоб прийшла команда хоча б із 5-річними гарантіями, що її не змінюватимуть з якихось політичних міркувань. Необхідно вибудувати жорстку ієрархію у системі митної служби, що, до речі, вже зроблено у податковій. Необхідно прибрати керівників регіональних митниць, запровадити постійну внутрішню ротацію на митниці. Необхідно прибрати правоохоронців із митних постів», - вважає депутат.

Також, за його словами, з грального бізнесу «можна мати плюс 25-30 млрд грн». «І це ми рахуємо за обсягом ринку 2022 року. А маємо лише 1,9 млрд. "Ігорка" працювала вся в "чорну". Ви ж знаєте ці скандали – з "ПаріМатч", і це не останнє рішення. Я думаю, що в березні ми побачимо реальний обсяг ринку та реальні відрахування до бюджету. Звичайно, ми їх усіх виведемо "у білу". Я маю на увазі, що ми стягнемо за 2022 рік і змусимо їх платити за законом у майбутньому. Вже є компанії, які повністю перейшли "у білу". Хто цього не зробить - припинить роботу», - заявив голова Комітету.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду