Суддям пропонують скасувати доплати за перебування на посаді голови суду чи його заступника

18:03, 27 березня 2023
Наразі голови та заступники голів судів отримують доплату до посадового окладу.
Суддям пропонують скасувати доплати за перебування на посаді голови суду чи його заступника
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

28 березня у Верховній Раді зареєстровано законопроект 9150 про внесення змін до статті 135 Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо скасування доплат суддям за перебування на адміністративній посаді в суді.

Тексту законопроекту наразі не опубліковано.

Нагадаємо, що суддям, які обіймають посади заступника голови суду, секретаря, голови судової палати, секретаря Пленуму Верховного Суду, секретаря Великої Палати Верховного Суду, виплачується щомісячна доплата в розмірі 5 відсотків посадового окладу судді відповідного суду, голові суду – 10 відсотків посадового окладу судді відповідного суду.

Відповідно до статті 135 Закону базовий розмір посадового окладу судді становить:

1) судді місцевого суду - 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року (2102 грн прожитковий мінімум для визначення окладу судді, тобто, «голий» оклад судді першої інстанції становить 63 060 грн на місяць, отже, голова суду отримує доплату 6306 грн, а заступник – 3153 грн)

2) судді апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду – 50 прожиткових мінімумів (тобто, оклад 105 100 грн на місяць, отже, доплата голови суду становить 10 510 грн на місяць, а заступника – 5255 грн)

3) судді Верховного Суду – 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року (157 650 грн оклад та 15 765 грн – доплата для голови суду і 7882,5 грн – для, наприклад, секретаря палати в касаційному суді ВС) .

Окрім посадового окладу і доплати за адмінпосаду судді також отримують доплати за:

  • вислугу років;
  • науковий ступінь;
  • роботу, що передбачає доступ до державної таємниці

Крім цього, до базового розміру посадового окладу додатково застосовуються такі регіональні коефіцієнти:

1,1 - якщо суддя здійснює правосуддя у суді, що розташований у населеному пункті з кількістю населення щонайменше сто тисяч осіб;

1,2 - якщо суддя здійснює правосуддя у суді, що розташований у населеному пункті з кількістю населення щонайменше п’ятсот тисяч осіб;

1,25 - якщо суддя здійснює правосуддя у суді, що розташований у населеному пункті з кількістю населення щонайменше один мільйон осіб (наприклад, Київ).

Тобто, наприклад, суддя Верховного Суду – голова Палати має отримати з урахуванням регіонального коефіцієнту посадовий оклад 197 062,5 грн плюс 7882,5 грн доплати.

Також суддям виплачується щомісячна доплата за вислугу років у розмірі:

за наявності стажу роботи більше 3 років - 15 відсотків, більше 5 років - 20 відсотків,

більше 10 років - 30 відсотків, більше 15 років - 40 відсотків, більше 20 років - 50 відсотків,

більше 25 років - 60 відсотків, більше 30 років - 70 відсотків, більше 35 років - 80 відсотків посадового окладу.

Суддям виплачується щомісячна доплата за науковий ступінь кандидата (доктора філософії) або доктора наук із відповідної спеціальності в розмірі відповідно 15 і 20 відсотків посадового окладу судді відповідного суду.

Тобто, суддя Верховного Суду отримає також доплату 31 530 грн, якщо він є доктором наук.

Суддям виплачується щомісячна доплата за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, у розмірі залежно від ступеня секретності інформації: відомості та їх носії, що мають ступінь секретності "Цілком таємно", - 10 відсотків посадового окладу судді відповідного суду; відомості та їх носії, що мають ступінь секретності "Таємно", - 5 відсотків посадового окладу судді відповідного суду.

Суддям надається щорічна оплачувана відпустка тривалістю 30 робочих днів з виплатою, крім суддівської винагороди, допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу. Суддям, які мають стаж роботи більше 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 15 календарних днів.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду