Для оцінювання суддів-«п’ятирічок» можуть ухвалити окремий закон

14:30, 26 березня 2023
Це випливає із законопроекту стосовно врегулювання ситуації з двома верховними судами.
Для оцінювання суддів-«п’ятирічок» можуть ухвалити окремий закон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 20 березня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект 5456-д, яким будуть намагатися врегулювати проблему існування в Україні двох верховних судів. Нагадаємо, зараз як юридичні особи існують Верховний Суд, який здійснює правосуддя з грудня 2017 року, та Верховний Суд України, який з грудня 2017 внаслідок реформи припинив здійснення правосуддя.

Отже, народні депутати, як вони зазначають, на виконання рішення Конституційного Суду України 2020 року, зареєстрували 16 березня 2023 року законопроект, яким пропонується «перейменувати» ВСУ на ВС.

Авторами виступили зокрема голова Комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов разом з колегами.

Втім, окрім врегулювання вказаного питання, фінальна редакція законопроекту торкається і норми Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо суддів-«п’ятирічок».

Так, зараз чинна редакція пункт 20 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про судоустрій і статус суддів» передбачає, що відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» у 2016 році, оцінюється колегіями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в порядку, визначеному цим Законом.

Тобто, такі судді, щоб отримати право здійснювати правосуддя, мають пройти кваліфікаційне оцінювання у порядку, визначеному Законом «Про судоустрій і статус суддів».

Однак автори пропонують змінити цей пункт, виклавши його у такі редакції: «Відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», оцінюється колегіями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в порядку, передбаченому законом».

Тобто, це може бути інший закон, а не безпосередньо закон про судоустрій.

Нагадаємо, народні депутати раніше вже вносили різні ініціативи стосовно врегулювання долі цих суддів.

Так, 26 серпня 2022 року група народних депутатів , переважно з фракції «Слуга народу», зареєструвала законопроект № 7698, яким пропонувалося суддям, у яких раніше закінчився п'ятирічний термін повноважень, повернути повноваження, незважаючи на незавершеність щодо них процедури кваліфікаційного оцінювання.

Раніше у Вищій раді правосуддя зазначали, що наразі в Україні налічується 322 судді, раніше призначені на п'ятирічний строк повноважень, і повноваження яких уже закінчилися у різний час, але які так і не були відновлені через ті чи інші причини.

Здебільшого, такі судді не завершили процедуру кваліфікаційного оцінювання, оскільки Вища кваліфікаційна комісія суддів з 2019 року не має повноважного складу.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки