В Україні продавців шампанського та хересу можуть зобов’язати знищити продукцію – законопроєкт

10:29, 23 березня 2023
Кабінет міністрів зареєстрував законопроєкт, який передбачає з 2027 року остаточну заборону на використання в назві вин шампанське, херес, порто та надає право вимагати знищення алкогольної продукції особам, що мають право на використання зазначень.
В Україні продавців шампанського та хересу можуть зобов’язати знищити продукцію – законопроєкт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №9139 про виноград та продукти виноградарства, який, зокрема передбачає остаточну заборону на використання у назві вин та ігристих вин назв шампанське, Херес та інших назв вин ЄС з 2027 року

Згідно з перехідними положеннями проєкту по завершенню десятирічного перехідного періоду, встановленого угодою про асоціацію з ЄС (з 2027 року) використання географічних зазначень вин ЄС: Шампанське, Мадера, Малага, Херес, Токай, Порто у назвах алкогольних напоїв, які  походять з України повинно бути припинене.

Отже, в разі ухвалення закону, з 2027 року на полицях магазинів більше не побачимо вітчизняного шампанського, Хересу, Токаю та інших аналогів популярних вин з ЄС.

Також передбачається за рішенням суду сплата компенсація за порушення географічних зазначень вин ЄС. При цьому суд також може постановити рішення про накладення на порушника штрафу в розмірі 10% від суми, присудженої на користь позивача. Крім цього власники брендів матимуть право вимагати вилучення з обігу вин та їхнє знищення за рахунок відповідача без відшкодування. Тобто власник магазину чи торгової точки буде зобов’язаний знищити пляшки з етикетками шампанське, порто, Херес та інші

Урядовці також пропонують, зокрема  запровадити вимоги для виробництва і обігу вин із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил в країнах ЄС та створити виноградарсько - виноробний реєстр.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін розраховує розпочати у грудні перемовини про вступ України до ЄС.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду