Розгляд господарських справ у Верховному Суді пропонують перевести в письмове провадження

15:30, 20 березня 2023
У КГС ВС вважають, що знайшли засіб для прискорення розгляду справ.
Розгляд господарських справ у Верховному Суді пропонують перевести в письмове провадження
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач запропонувала дещо спростити процедуру розгляду касаційних скарг у КГС ВС.

Так, голова КГС ВС пропонує розширити можливість розгляду справ в касаційній інстанції в порядку письмового провадження та більш широко застосовувати спрощене провадження.

Ну думку Лариси Рогача, відповідні зміни дозволять досягнути суттєвої процесуальної економії. 

За даними голови КГС ВС, у 2021 році середній термін перебування господарської справи на розгляді (від часу подання скарги до моменту винесення рішення касаційною інстанцією) становив 210 днів, а середній термін перебування господарської справи на розгляді першої та апеляційної інстанції – 156 днів.

Як повідомила Лариса Рогач, зараз господарська юрисдикція розглядає приблизно 90% справ у судовому засіданні з викликом сторін.  

У 2022 році термін перебування справи на розгляді господарського суду дещо збільшився з об’єктивних підстав.

Запропоновані зміни також важливі, якщо у перспективі в судах господарської юрисдикції з’явиться нова категорія спорів – розгляд справ за участю іноземних інвесторів та щодо захисту іноземних інвестицій. У такому випадку може виникнути потреба в розгляді справ у зовсім стислі строки.

Нагадаємо, що раніше у Верховному Суді розповіли, чи може в Україні з’явитись новий суд - Вищий спеціалізований суд з розгляду інвестиційних спорів.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд