Кабмін схвалив законопроєкт про обов’язкову реструктуризацію споживчих кредитів для внутрішньо переміщених осіб: є умови

08:40, 22 лютого 2023
Передбачається, що право на реструктуризацію кредитів отримають ВПО, єдиним джерелом доходу який є державна та соціальна матеріальна допомога.
Кабмін схвалив законопроєкт про обов’язкову реструктуризацію споживчих кредитів для внутрішньо переміщених осіб: є умови
Джерело фото: Depositphotos
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт, який передбачає обов’язкову реструктуризацію споживчих кредитів для внутрішньо переміщених осіб та осіб які проживають або виїхали з територій де ведуться бойові дії на час воєнного стану

Законопроєктом пропонується на час воєнного стану передбачити обов’язкову реструктуризацію споживчих кредитів для громадян, які:

- перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи,

- постійно проживають або виїхали з території, на якій ведуться (велися) бойові дії, або ТОТ.

Водночас зазначені категорії громадян зможуть скористатися механізмом реструктуризації, якщо:

- державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача і членів його сім’ї;

- споживач або член його сім’ї є особою з інвалідністю внаслідок війни й сукупний розмір доходу споживача та членів його сім’ї не перевищує розміру двох мінімальних заробітних плат.

Крім того, пропонується встановити, що на період воєнного стану і протягом 30 днів після дня його припинення кредитору та колекторській компанії забороняється здійснювати заходи з врегулювання простроченої заборгованості щодо споживачів. Тобто простіше кажучи вибивати борги.

Також урядовці схвалили зміни до податкового кодексу, які пов’язані з законопроєктом

Це вже не перша ініціатива яка стосується споживчого кредитування. У березні Верховна Рада схвалила зміни до Податкового кодексу, якими звільнила від обов’язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) у зв’язку з простроченням платежу за кредитом.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає списання боргів за комуналку за період бойових дій.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду