Відбувся XX Пленум Верховного Суду: ЩО ВИРІШИЛИ

17:06, 17 лютого 2023
Організаційні питання, конституційні подання, проблеми апарата Верховного Суду.
Відбувся XX Пленум Верховного Суду: ЩО ВИРІШИЛИ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Перший у 2023 році Пленум Верховного Суду 17 лютого відбувся у Кловському палаці.

В цілому, в історії Верховного Суду це був вже двадцятий Пленум.

На Пленумі 17 лютого переважно обговорювались організаційні питання та необхідність внесення конституційних подань у Конституційний Суд.

  1. Доповідь голови Верховного Суду Всеволода Князєва про діяльність Верховного Суду у 2022 році.

Голова ВС зазначив, що Верховний Суд зміг доказати свою ефективність під час агресії РФ, а всі касаційні суди та Велика Палата ВС у 2022 році розглянули більше 60 тис. справ. Також він розповів про завдання, які стоять перед судовою владою у 2023 році в цілому – запуск роботи ВККС, конкурси на посади суддів, подолання кадрової кризи в судах, відновлення дисциплінарної функції ВРП тощо.

Крім того, з доповіддю виступив нещодавно обраний секретар Великої Палати ВС Віталій Уркевич, який розповів про діяльність ВП ВС у 2022 році. Секретар ВП ВС звернув увагу, що судді Великої Палати у 2022 році написали велику кількість  окремих думок – 76.

Також, про роботу та проблеми апарату Верховного Суду розповіла керівник апарату ВС Ольга Булка. Проблем у 2022 році та на початку 2023 року в апараті ВС стало значно більше. Одна з ключових проблем – падіння рівня заробітної плати як держслужбовців – працівників апарату ВС, так і помічників суддів ВС. Зараз працівники апарату ВС фактично отримують лише посадовий оклад (близько 17 тис. гривень на місяць) та не отримують премій. Вирішити цю проблему, з огляду на те, що у 2022-2023 роках значно скоротилися надходження від судового збору, у найближчий час вкрай складно.

  1. Також, Пленум ВС розглянув питання щодо необхідності конституційних звернень у Конституційний Суд. У підсумку, з чотирьох пропозицій, Пленум ВС звернувся у КСУ лише з одним конституційним поданням – щодо конституційності ч. 4. ст. 75 Сімейного кодексу («один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом»).

Одночасно, Пленум ВС відмовився внести подання з наступних питань:

Про звернення щодо конституційності положень п. 117 Закону від 17 червня 2020 року № 720-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», а також офіційного тлумачення положень п. 22  ч. 1 ст. 92 Конституції у взаємозв’язку зі статтею 8 Конституції.

Про звернення до КСУ з конституційним поданням щодо конституційності положень ст. 87-1 Закону від 10 грудня 2015 року № 889-VIII «Про державну службу» у редакції Закону від 19 вересня 2019 року № 117-IX «Про внесення змін до деяких Законів щодо перезавантаження влади» положенням ст. 8, 22, 24, 38, 64 Конституції.

Про звернення до КСУ з конституційним поданням щодо конституційності підпункту 5 п. 21 розділу I Закону від 19 вересня 2019 року № 113-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» в частині виключення абзаців другого та третього ч. 2 ст. 9 Закону «Про прокуратуру України».

  1. Також, 17 лютого Пленум ВС обрав двох своїх представників до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя (здійснює добір на керівні посади держслужби в органах суддівського врядування та забезпечує розгляд скарг на відповідних посадовців). Строк перебування представників ВС у зазначеній Комісії сплив ще у 2021 році.

На дві відповідні посади Пленум ВС строком на 4 роки обрав суддю КАС ВС Олександра Стародуба (був і в минулому складі Комісії) та суддю КЦС ВС Євгена Синельникова.

  1. Пленум ВС погодив нову Посадову інструкцію помічників суддів Верховного Суду.

Зазначене питання викликало найбільші дискусії серед суддів Верховного Суду. Прийняття відповідної інструкції обумовлено організаційно-штатними змінами та скороченнями в апараті Верховного Суду, що розпочались згідно з рішенням минулого Пленуму ВС.

Деякі судді ВС зазначили, що згідно з новою Інструкцією навантаження на помічників суддів ВС може зрости, оскільки на них будуть покладені обов’язки тих працівників апарату, що в 2023 році будуть звільнені. Такий підхід, на думку деяких суддів ВС, суперечить типовим повноваженням помічників суддів ВС.

Втім, посадова інструкція помічників суддів Верховного Суду все ж була погоджена Пленумом - «за» проголосували 107 суддів ВС, «проти» - 9.

Всього у роботі Пленуму ВС 17 лютого взяли участь 131 суддя Верховного Суду з 177.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді