Уряд відклав затвердження Державної антикорупційної програми: будуть ще обговорювати

11:54, 8 лютого 2023
Кабмін планував затвердити Державну антикорупційну програму наприкінці минулого тижня: що могло цьому завадити.
Уряд відклав затвердження Державної антикорупційної програми: будуть ще обговорювати
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як стало відомо «Судово-юридичній газеті», Уряд вирішив відкласти затвердження проекту Державної антикорупційної програми (ДАП) на 2023-2025 роки.

Питання затвердження на засідання Кабміну планувалося винести 4 лютого. Однак відповідну постанову затверджено не було.

Відновлення декларування та фінансове звітування політичних партій

Одним з наріжних зокрема, і у проекті ДАП, наразі є питання відновлення електронного декларування, у тому числі, для народних депутатів та чиновників.

Раніше посли країн G7 та ЄС висловилися стосовно ДАП у частині необхідності якнайшвидшого відновлення електронного декларування та фінансового звітування політичних партій.

Однак Голова комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, представниця партії «Слуга народу» Анастасія Радіна розповіла «Судово-юридичній газеті», що частина депутатів поки заперечує щодо повернення електронного декларування.

«Зокрема, звучали питання щодо того, як можна вимагати декларувати майно, якщо воно пошкоджено, на окупованих територіях чи якщо втрачено правовстановлюючі документи», - зазначила очільник антикорупційного комітету.

Плюс 12,38 млн грн на реалізацію

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) надіслало до Кабінету Міністрів фіналізований проект ДАП 1 лютого.

2 лютого «Судово-юридична газета» опублікувала цифри вартості реалізації антикорупційних заходів, які наводило НАЗК до проекту ДАП.

Так, НАЗК нарахувало потребу у додаткових 12,38 млн грн на 2023 рік для втілення Державної антикорупційної програми.

Серед іншого, 3 млн грн на 2023 рік потрібно на «консультаційні послуги незалежних експертів-аналітиків у сфері запобігання та протидії корупції» для проведення досліджень.

Тобто, це не будуть співробітники НАЗК, які вже отримують зарплату за свою роботу, а потрібно залучити саме зовнішніх експертів.

У 2024 році на послуги цих експертів планується витратити майже 5 млн грн.

«Проведення аналітичних досліджень та соціологічних опитувань – додаткова  потреба у 2023 році становить 4,62 млн грн;

- проведення інформаційних та комунікаційних заходів – додаткова потреба у 2023 році становить 3,57 млн грн.

- навчання та підвищення професійного розвитку уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції, а також представників професійних спільнот у сфері правосуддя, органів державної влади щодо управління корупційними ризиками – додаткова потреба у 2023 році становить 2,7 млн грн», - зазначає НАЗК.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 1 лютого Урядовий комітет з питань нацбезпеки, оборони та правоохоронної діяльності, очолюваний Міністром оборони України Олексієм Резніковим, схвалив ДАП. Комітет рекомендував передати її на розгляд Кабінету Міністрів України, доопрацювавши із урахуванням обговорення.

Комітет, засідання якого проводив Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, з урахуванням обговорення підтримав проект ДАП одностайно. 

«НАЗК максимально ретельно опрацювало усі спірні позиції та зауваження, які надійшли до проекту ДАП, врегулюваваши практично всі розбіжності, зокрема, з Вищою радою правосуддя, Радою суддів, Антимонопольним комітетом, НАБУ та Фондом державного майна України без втрати серцевинного антикорупційного змісту. Наступним етапом має стати розгляд і затвердження документа на засіданні Уряду», – зазначив 1 лютого заступник Голови НАЗК Андрій Вишневський

Що саме та з ким планується додатково обговорювати – поки невідомо.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва