Рада планує скоротити майже на 2 мільярди видатки на ремонт та реконструкцію інфраструктури та будинків, які постраждали через агресію РФ

13:58, 7 лютого 2023
Пропонується збільшити видатки держбюджету на 5 мільярдів за рахунок нових запозичень та грантів і, зокрема скоротити видатки на реконструкцію інфраструктури та будинків, які постраждали через агресію РФ.
Рада планує скоротити майже на 2 мільярди видатки на ремонт та реконструкцію інфраструктури та будинків, які постраждали через агресію РФ
Фото: telegraf.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №8399 авторства групи народних депутатів від фракції «Слуга народу» та першого віце-спікера Олександра Корнієнка про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», яким передбачається збільшення видатків кошторису на понад 5 мільярдів гривень за рахунок, грантів та додаткових зовнішніх запозичень та скоротити майже на 2 мільярди гривень видатки на ремонт об’єктів інфраструктури та будинків, що постраждали через агресію РФ. За відповідне рішення проголосували 266 народних депутатів.

Законопроектом пропонується збільшити видатки та надання кредитів спеціального фонду державного бюджету в обсязі 5 564,7 млн грн за рахунок: грантових допомог та допомоги урядів іноземних держав, міжнародних організацій в обсязі 445,6 млн грн, здійснення додаткових зовнішніх запозичень в обсязі 3 842,0 млн грн та повернення коштів, наданих з державного бюджету Міністерству економіки України для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на поворотній основі для виплати допомоги по безробіттю в обсязі 1 277,0 млн гривень.

Крім цього пропонується здійснити перерозподіл коштів і виділити трохи більше мільярда гривень на оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів та модернізація залізничної інфраструктури для розвитку пасажирських перевезень, а також передбачити майже 700 мільйонів гривень, які будуть витрачені, зокрема на завершення будівництва, реконструкції аеродромної та енергетичної інфраструктури, задіяної у забезпеченні належного функціонування Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького, та фінансове забезпечення заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху відповідно до державних програм.

Як зазначається у пояснювальній записці, наявність справного рухомого складу вкрай важлива в умовах введення військового стану для можливості забезпечення евакуації населення із зон бойових дій в безпечні регіони, військових спецперевезень, медико-санітарних поїздів тощо. Крім того, за час військової агресії російської федерації проти України внаслідок активних бойових дій та ракетних атак і обстрілів, значна частина електричних мереж та пристроїв з розподілу електричної енергії АТ «Укрзалізниця» зазнали сильних ушкоджень на всій території України. На сьогодні ділянки, де тягові підстанції пошкоджено або зруйновано, заживлено за аварійними (тимчасовими) схемами.

При цьому на 1,8 мільярдів гривень пропонується скоротити видатки за програмою, яка передбачає проектування, реконструкцію та капітальний ремонт об’єктів інфраструктури, будинків, що постраждали через агресію РФ.

Крім цього проєктом, серед іншого пропонується збільшити видатки на закупівлю дронів та засобів моніторингу державного кордону.

Цим же проєктом парламентарі планують передати Міністерству відновлення та інфраструктури кошти  Фонду ліквідації агресії РФ

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, яким пропонується зупинити на 2023 рік дію норми про підвищення у понад 6 разів зарплат голові та членам Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси