РАУ уточнила, що вимоги про підвищення кваліфікації адвокатами були призупинені на 2022 рік, а не на весь період воєнного стану

18:00, 5 лютого 2023
Рада адвокатів України змінила своє рішення, встановивши, що зупинка вимог про набрання балів на заходах підвищення кваліфікації розповсюджується лише на 2022 рік.
РАУ уточнила, що вимоги про підвищення кваліфікації адвокатами були призупинені на 2022 рік, а не на весь період воєнного стану
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Не секрет, що через війну та відключення світла, за яким слідує відключення інтернет-зв’язку, доступ адвокатів до заходів підвищення кваліфікації у 2022 році був ускладнений. Частина адвокатів на кінець року не змогла виконати вимоги Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України.

Раніше «Судово-юридична газета» отримала відповідь НААУ стосовно того, чи повинні адвокати дотримуватися вимог щодо набрання відповідної кількості балів у 2022 році.

Як зазначило НААУ, дія вимог Порядку підвищення кваліфікації щодо обов’язку адвокатів у перші 3 роки від отримання свідоцтва підвищувати свій професійний рівень на рівні 16 балів щороку, а інших - на рівні 10, була призупинена.

Так, Радою адвокатів України прийнято рішення від 16.03.2022 №30 «Про призупинення дії пунктів 19, 20 Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України на період дії воєнного стану в Україні», яким визначено, що на період дії воєнного стану в Україні призупинена дія пунктів 19, 20 Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України

Наразі ж РАУ опублікувала нове рішення №185 з уточненнями. Воно було прийняте 27 грудня 2022 року, але з’явилося на сайті лише нещодавно.

Зокрема, тепер йдеться про призупинення не на весь період воєнного стану, а лише на 2022 рік.

Так, відповідно до опублікованого документу РАУ вирішила:

«Взяти до відома інформацію директора Вищої школи адвокатури НААУ Кузьменка С.Є.   щодо   стану   виконання   адвокатами вимог Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України, затвердженого рішенням Ради адвокатів України № 63 від 03 липня 2021 року зі змінами.

Внести зміни до рішення Ради адвокатів України від 16 березня 2022 року № 30 зі змінами, а саме:

назву рішення викласти у новій редакції: «Про призупинення дії пунктів 19, 20 Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України»;

перше речення пункту 1 резолютивної частини рішення викласти у новій редакції: «Призупинити до 31 грудня 2022 року дію пунктів 19, 20 Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України, затвердженого рішенням Ради адвокатів України № 63 від 03 липня 2021 року зі змінами» (раніше було – «на період дії воєнного стану в Україні»).

Привести у   відповідність   до   пункту   2   цього   рішення Порядок підвищення кваліфікації адвокатів України, затверджений рішенням Ради адвокатів України № 63 від 03 липня 2021 року зі змінами.

Доручити Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури надати Раді адвокатів України розширену узагальнену інформацію (звіт) про практику кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури/Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури з питань прийняття ними рішень про притягнення адвокатів до дисциплінарної відповідальності за не виконання професійного обов’язку адвоката (не підвищення свого професійного рівня), у тому числі дані про причини не підвищення кваліфікації адвокатами, види дисциплінарних стягнень, які застосовуються до адвокатів, а також статистичні дані про кількість дисциплінарних проваджень з цього питання».

Разом із тим, не призупинена норма 23 Порядку, відповідно до якої, у разі відсутності необхідної кількості балів в заліковій картці обліку балів з підвищення кваліфікації адвоката, Вища школа адвокатури зобов'язана проінформувати раду адвокатів регіону та відповідну кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури регіону про порушення даного Порядку. В свою чергу у разі надходження скарги на такого адвоката у КДКА за адресою робочого місця адвоката, зазначеною в ЄРАУ, про вчинення інших порушень, ці данні повинні бути враховані при розгляді дисциплінарної справи.

Нижче наводимо нове рішення РАУ.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Telegram канал Sud.ua
Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Костін
    Андрій Костін
    Генеральний прокурор України
  • Юрій Жизнєвський
    Юрій Жизнєвський
    голова Житомирського апеляційного суду
  • Микола Мойсюк
    Микола Мойсюк
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Олена Соколенко
    Олена Соколенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ростислав Кузан
    Ростислав Кузан
    суддя Львівського окружного адміністративного суду