В Україні спростили процедуру реєстрації фізичних осіб у реєстрі платників податків - закон

07:47, 6 лютого 2023
Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає, що облікова картка фізичної особи - платника податків може бути подана в електронній формі, що спрощує процедуру реєстрації фізосіб у державному реєстрі платників податків.
В Україні спростили процедуру реєстрації фізичних осіб у реєстрі платників податків - закон
Зображення від freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №4366 про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо платіжних послуг), яким, зокрема передбачено подання в електронній формі податковій картку платника податків, яка є одночасно і заявою про реєстрацію фізичних осіб платників податків.

Законом доповнено статтю 70 Податкового кодексу новим абзацом такого змісту: «Облікова картка фізичної особи - платника податків може бути подана(відповідному контролюючому органу, тобто податковій) в електронній формі засобами електронних комунікацій з дотриманням вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг, електронного документообігу, надання публічних (електронних публічних) послуг», - зазначається у документі.

Чинна редакція кодексу передбачає, що фізична особа-платник податків (як резидент так і не резидент) для якої раніше не формувалася облікова картка платника податків та яка не включена до Державного реєстру, зобов'язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному контролюючому органу облікову картку фізичної особи - платника податків, яка є водночас заявою для реєстрації в Державному реєстрі, та пред'явити документ, що посвідчує особу.

Фізична особа - платник податків, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, зобов'язана особисто подати відповідному контролюючому органу повідомлення та документи для забезпечення її обліку за прізвищем, ім'ям, по батькові і серією та номером паспорта, а також пред'явити паспорт.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», з 1 січня стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва