Реалізація Антикорупційної програми «обійдеться в копієчку»: як НАЗК нарахувало потребу у додаткових 12,38 млн грн на 2023 рік

14:20, 3 лютого 2023
НАЗК закладає вартість послуг зовнішніх експертів для вивчення корупціогенних факторів, а також послуг тренерів, щоб навчити керівників держорганів доброчесності. У підсумку буде проведено антикорупційну конференцію, для чого треба закупити послуги з проживання і кейтерингу.
Реалізація Антикорупційної програми «обійдеться в копієчку»: як НАЗК нарахувало потребу у додаткових 12,38 млн грн на 2023 рік
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Додаткова потреба у коштах для реалізації Державної антикорупційної програми у 2023 році складає 12,38 млн грн. Це випливає з фінансово-економічних розрахунків, які наводить НАЗК у додатках до проекту ДАП. 

На що потрібні додаткові кошти

Серед іншого, 3 млн грн на 2023 рік потрібно на «забезпечення проведення секторальними робочими групами, передбаченими в описі заходу 1.1.3.3.2, аналітичних досліджень, предметом яких є виявлення корупціогенних факторів у сферах, передбачених Розділом 3 Антикорупційної стратегії на 2021 – 2025 роки» (так сформульовано у розрахунках НАЗК).

А саме в рамках виконання цієї задачі будуть придбані на суму 3 млн грн консультаційні послуги незалежних експертів-аналітиків у сфері запобігання та протидії корупції для проведення вказаних досліджень.

Тобто, це не будуть співробітники НАЗК, які вже отримують зарплату за свою роботу, а потрібно залучити саме зовнішніх експертів.

НАЗК наводить наступне пояснення видатків.

«Надання висококваліфікованими експертами експертної підтримки аналітичної діяльності робочих груп за 15-ма напрямами, визначеними Антикорупційною стратегією та ДАП.

Передбачається надання експертних послуг протягом 6 місяців у 2023 році та протягом 9 місяців 2024 року, в середньому до 40 год./місяць.

2023 рік: 15 експертів х 6 міс. х 40 год. = 3600 люд.-год.;

2024 рік: 15 експертів х 9 міс. х 40 год. = 7200 люд.-год»

Вартість одної людино-години складає 844 грн, тож 3600 людино-годин – це 3 млн грн.

У 2024 році на послуги цих експертів планується витратити майже 5 млн грн.

На якій сфері зосередяться ці експерти?

Розділ 3 Антикорупційної стратегії (яка, нагадаємо, з червня 2022 року є Законом) передбачає зокрема вирішення таких проблем:

  • У суспільстві спостерігається тенденція щодо збільшення рівня недовіри до органів у системі правосуддя. Закон не визначає доброчесність як кваліфікаційну вимогу до членів Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  • Процедури кваліфікаційного оцінювання суддів та конкурсні процедури потребують удосконалення та розробки чітких і передбачуваних критеріїв (індикаторів) доброчесності та професійної етики. Доброчесність та професійна етика як стандартні вимоги до суддів недостатньо впроваджені на практиці, а оцінювання цих вимог не завжди є прозорим та передбачуваним.
  • Відсутність дієвих механізмів підтримання доброчесності суддівського корпусу та реагування на встановлені факти впливу, тиску на суддів та втручання в їх діяльність.
  • Наявність корупційних ризиків, обумовлених прогалинами та недосконалістю законодавства в системі правосуддя.
  • Внутрішні управлінські процеси в органах прокуратури не завжди є прозорими та ефективними тощо.

Навчати керівників державних органів доброчесності

Також додаткові бюджетні гроші потрібні на навчання очільників всіляких держорганів доброчесності.

А саме на розроблення та впровадження онлайн-курсу про роль керівника у розбудові доброчесного середовища організації.

«Навчання пройшли та успішно склали вихідне тестування щонайменше 300 керівників з числа керівників міністерств, центральних органів виконавчої влади, державних адміністрацій, міських, селищних, сільських голів, голів обласних рад, керівників підприємств, установ, організацій», - ставить ціль НАЗК.

Щодо вартості досягнення цієї мети, то наприклад, на послуги з розроблення текстових, графічних, аудіо- та відеоматеріалів онлайн-курсу потрібно у 2023 році 364 тисячі грн.

«Надання послуг із розроблення матеріалів онлайн-курсу для їх подальшого розміщення на онлайн-платформі Study.NAZK. Передбачається розробка відео та аудіоконтенту, текстових та графічних матералів. Тривалість курсу - до 30 год.

До розробки залучаються 3 спеціалісти, до 160 год. роботи кожен.

3 спеціалісти х 160 год. = 480 люд.-год», - пояснює НАЗК.

Також потрібні кошти на розроблення загальної короткострокової програми підвищення кваліфікації державних службовців категорії «А» щодо ролі керівника у побудові доброчесного середовища організації.

Реалізація заходу потребує залучення експерта для консультування та участі у розробці тренінгової програми.

Крім експерта з розробки тренінгової програми, звісно, потрібен і сам тренер.

Тобто, «послуги із забезпечення проведення навчання державних службовців категорії «А» за загальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації щодо ролі керівника у побудові доброчесного середовища організації».

«Очікується проведення навчання онлайн у прямому ефірі для трьох груп у кожному році реалізації ДАП. Тривалість навчання для 1 групи - 4 год», - зазначає НАЗК.

Антикорупційний форум: проживання, оренда, кейтеринг

Завершуватися це все, безумовно, повинно масштабним заходом – Антикорупційним форумом.

НАЗК заплановано щорічне проведення Національного антикорупційного форуму, на якому уповноважені особи з питань запобігання та виявлення корупції презентують «кращі практики роботи, обговорюють міжнародні та національні практики і виклики у сфері запобігання та виявлення корупції».

Вартість одного дня такого форуму у 2023 році, на думку НАЗК, обійдеться бюджету або міжнародним партнерам у 229,7 тисяч грн.

«Передбачається проведення 1-денного форуму в змішаному форматі, в роботі якого офлайн беруть участь до 100 осіб з усієї України, інші учасники долучаються онлайн», - пояснює НАЗК.

Отже, за 1 день цього форуму буде сплачено:

35 тисяч грн – за оренду конференц-зали з необхідним обладнанням та з урахуванням зростання курсу національної валюти/ІСЦ на наступні роки

65 тисяч грн – кейтеринг з розрахунку: 3 кава-паузи, 1 обід, 1 вечеря.

Орієнтовна вартість послуг на 1 особу у 2023 році:

90 грн (кава-пауза) х 3 + 200 грн (обід) + 180 грн (вечеря) х 1 = 650 грн та з урахуванням зростання курсу національної валюти/ІСЦ на наступні роки

18,2 тисячі грн – оплата послуг синхронного перекладу: 2600 грн/год. у 2023 році протягом 7 годин та з урахуванням зростання курсу національної валюти/ІСЦ на наступні роки

16,5 тисяч – оплата проживання частини учасників форуму (до 30 осіб), що передбачає відшкодування вартості оренди 15-ти 2-місних номерів у готелі класу «3 зірки» з розрахунку 1100 грн за номер або 550 грн/особу у 2023 році та з урахуванням зростання курсу національної валюти/ІСЦ на наступні роки

76 тисяч грн – 100 год. роботи дизайнера

19 тисяч грн – друк 100 прим. презентаційних матеріалів обсягом 100 стор. А4, 50/50 ч/б та кольоровий друк. Вартість друку у 2023 році = 19000 грн та з урахуванням зростання курсу національної валюти/ІСЦ на наступні роки.

Кампанія, присвячена успіхам держави в подоланні корупції

Окрім конференції, також заплановано проведення пілотної інформаційно-просвітницької кампанії, присвяченої успіхам держави в подоланні корупції в частині створення зручних законних альтернатив на противагу корупційним практикам.

Вона буде вартувати у 2023 році 1 млн 266 тисяч грн.

«Реалізація заходу потребує комплексного підходу, що включає: розробку ідеї кампанії, дизайну кампанії (план реалізації, ключові меседжі, деталізація цільової аудиторії, інструменти, перелік продуктів та активностей тощо), розробку продуктів, реалізацію активностей, вимірювання ефективності кампанії (проведення замірів до і після).

Потребує залучення підрядника.

Кампанія проводиться з такими параметрами: всеукраїнська, тривалість – до 6 місяців, розрахована на аудиторію 18-45 років, які проживають в містах.

У рамках кампанії передбачено розробку стилістики кампанії, її меседжів, 4-х відеороликів, серії графічних зображень, підготовки серії текстових публікацій (спецпроекти), борди в м. Києві, оплату таргетингової реклами в соціальних мережах.

Орієнтовна вартість кампанії наводиться виходячи з вартості подібної за обсягом та параметрами кампанії, що реалізується НАЗК за підтримки донора.

Оскільки планування та реалізація кампанія реалізуються у 2-й половині 2023 - 1-й половині 2024 років, видатки на її проведення поділено на 2 роки», - пояснює НАЗК (у 2024 році буде потрібно ще 1 млн 374 тис. грн).

Програма розрахована до 2025 року, тож, як зазначає НАЗК, у 2024 році додаткова потреба буде більша. Зокрема, у 2024 році на проведення аналітичних досліджень та соціологічних опитувань додатково потрібно – 12,36 млн грн; розробку нових та удосконалення вже існуючих ІТ-продуктів – 68,869 млн грн, проведення інформаційних та комунікаційних заходів – 7,45 млн грн.

Зокрема у 2024 році 1 млн 700 тисяч буде вартувати організація проведення щорічного (у другому півріччі кожного року) стандартного опитування щодо корупції в Україні за методикою, затвердженою НАЗК.

 Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Михайло Капустинський
    Михайло Капустинський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Інна Алєєва
    Інна Алєєва
    суддя Господарського суду міста Києва
  • Ольга Бойко
    Ольга Бойко
    суддя Сихівського районного суду м. Львова
  • Борис Гулько
    Борис Гулько
    голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду
  • Сергій Хилевич
    Сергій Хилевич
    суддя Рівненського апеляційного суду