На консультації антикорупційних експертів у 2023 році треба 4 млн грн: НАЗК опублікувало вартість реалізації Державної антикорупційної програми

14:32, 2 лютого 2023
За розрахунком НАЗК, консультаційні послуги незалежних експертів-аналітиків у сфері запобігання та протидії корупції обійдуться на 2023 рік у 4 млн грн, також треба кошти на послуги експерта з розробки тренінгової програми для держслужбовців категорії «А» щодо ролі керівника у побудові доброчесного середовища, послуги незалежних експертів-учасників опитування, кейтеринг та інші видатки.
На консультації антикорупційних експертів у 2023 році треба 4 млн грн: НАЗК опублікувало вартість реалізації Державної антикорупційної програми
Джерело фото: Українська правда
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) 1 лютого надіслало до Кабінету Міністрів фіналізований проект Державної антикорупційної програми. До нього додаються конкретні цифри з вартістю реалізації антикорупційних заходів.

Як зазначає НАЗК, реалізація частини заходів Державної антикорупційної програми потребуватиме додаткових видатків із Державного бюджету України та/або залучення коштів міжнародної технічної допомоги.

З цього приводу НАЗК наводить наступні цифри.

«Для оцінки рівня таких видатків здійснено фінансово-економічні розрахунки вартості заходів, виконавцем яких у Програмі визначено НАЗК, та фінансування яких має, у тому числі, забезпечуватися за окремою бюджетною програмою КПКВК 3661030 «Реалізація антикорупційних стратегій» у 2023 – 2025 роках (деталізовані фінансово-економічні розрахунки додаються). Такі заходи можна умовно розподілити на декілька блоків:

- проведення аналітичних досліджень та соціологічних опитувань – додаткова  потреба у 2023 році становить 4,62 млн грн;

- проведення інформаційних та комунікаційних заходів (сприятимуть підвищенню рівня обізнаності щодо корупції, її негативного впливу на економіку та рівень життя громадян, що, у свою чергу, зумовить зниження рівня толерування корупції) – додаткова потреба у 2023 році становить 3,57 млн грн.

- навчання та підвищення професійного розвитку уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції, а також представників професійних спільнот у сфері правосуддя, органів державної влади та місцевого самоврядування тощо щодо управління корупційними ризиками – додаткова потреба у 2023 році становить 2,7 млн грн».

Отже, ці кошти необхідні для опитувань, підвищення обізнаності, навчання керівників у судовій владі тощо.

Відповідні фінансово-економічні розрахунки на 2023, 2024 та 2025 роки наводяться в додатках до проекту ДАП.

Зокрема, відповідно до Розрахунку орієнтовних видатків у 2023 році кошти планується спрямувати на:

- Консультаційні послуги незалежних експертів-аналітиків у сфері запобігання та протидії корупції для забезпечення проведення секторальними робочими групами аналітичних досліджень для виявлення корупціогенних факторів – 3 млн грн

- Консультаційні послуги незалежних експертів-аналітиків у сфері запобігання та протидії корупції задля здійснення стратегічного аналізу корупційних ризиків у пріоритетних сферах, визначених НАЗК – 827,1 тис. грн

- Консультаційні послуги незалежних експертів-аналітиків у сфері запобігання та протидії корупції для організації проведення експертного опитування щодо оцінки рівня корупції в Україні за методикою від НАЗК – 270 тисяч грн

- Консультаційні послуги експерта-соціолога – 33,8 тис. грн

- Послуги незалежних експертів-учасників опитування – 189,9 тис. грн

- Послуги з розроблення текстових, графічних, аудіо- та відеоматеріалів онлайн-курсу – 364,6 тис. грн.

- Оренда конференц-зали – 35 тисяч грн

- Послуги кейтерингу – 65 тисяч грн

- Послуги експерта з розробки тренінгової програми (короткострокової програми підвищення кваліфікації держслужбовців категорії «А» (наприклад, голови ДСА – прим. ред.) щодо ролі керівника у побудові доброчесного середовища організації) – 76 тисяч грн

- Послуги тренера для проведення навчання – 60,8 тисяч грн

- Послуги з планування та комплексної реалізації інформаційно-просвітницької кампанії, присвяченої успіхам держави у подоланні корупції – 1,266 млн грн.

Це не повний перелік.

Також у 2023 році, за словами НАЗК, бюджетних видатків потребуватиме:

- розробка нових та удосконалення вже існуючих ІТ-продуктів – додаткова потреба у 2023 році становить 611,9 тис. грн;

- інтеграція антикорупційної тематики до змісту освіти всіх рівнів (сприятимуть формуванню у суспільстві стійкого уявлення про корупцію як явище, що суттєво сповільнює соціально-економічний розвиток держави, про корупціонерів як осіб, які роблять публічну адміністрацію неефективною, а також усвідомленню того, що недоброчесні практики, навіть коли виглядають зручною можливістю вирішити свої проблеми у короткотерміновій перспективі, завжди є невигідними для людини та суспільства у середньостроковій та довгостроковій перспективах) – додаткова потреба у 2023 році становить 856,8 тис. грн;

«Значна частина заходів, передбачених проектом Програми, може бути реалізована за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги, наданої, зокрема, Європейським Союзом, Світовим банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, Організацією економічної співпраці та розвитку. У разі невиділення додаткових бюджетних коштів у зазначеному обсязі в 2023 році, НАЗК вживатиме додаткових заходів щодо покриття цих видатків за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги», - зазначає НАЗК.

Цікаво, що у 2023 році на удосконалення законодавства щодо корупційних правопорушень  НАЗК бачить необхідні видатки у сумі всього 202 тисячі грн.

Які фінансові плани НАЗК на 2024 рік

Далі НАЗК вказує, що реалізація частини заходів Програми потребуватиме додаткових видатків із Державного бюджету України у 2024 році за бюджетною програмою КПКВК 3661030 «Реалізація антикорупційних стратегій» в обсязі 90 612,9 тис. грн, у тому числі за напрямами:

- проведення аналітичних досліджень та соціологічних опитувань – 12,36 млн грн;

- розробка нових та удосконалення вже існуючих ІТ-продуктів – 68,869 млн грн;

- інтеграція антикорупційної тематики до змісту освіти всіх рівнів – 330,6 тис. грн;

- навчання та підвищення професійного розвитку – 1,59 млн грн;

- проведення інформаційних та комунікаційних заходів – 7,45 млн грн.

Водночас, у разі невиділення додаткових бюджетних коштів у зазначеному обсязі в 2024 році, НАЗК зазначає, що вживатиме додаткових заходів щодо  покриття цих видатків за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги.

Автор: Наталя Мамченко

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Гулько
    Борис Гулько
    голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду
  • Наталія Таран
    Наталія Таран
    суддя Деснянського районного суду міста Києва
  • Олександр Боровицький
    Олександр Боровицький
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Капустинський
    Михайло Капустинський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Інна Алєєва
    Інна Алєєва
    суддя Господарського суду міста Києва