Урядовий комітет схвалив Державну антикорупційну програму

16:58, 1 лютого 2023
У НАЗК пообіцяли, що узгодили усі питання з Вищою радою правосуддя і Радою суддів.
Урядовий комітет схвалив Державну антикорупційну програму
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

1 лютого Урядовий комітет з питань нацбезпеки, оборони та правоохоронної діяльності, очолюваний Міністром оборони України Олексієм Резніковим, схвалив Державну антикорупційну програму на 2023-2025 роки (ДАП). Комітет рекомендував передати її на розгляд Кабінету Міністрів України, доопрацювавши із урахуванням обговорення.

Комітет, засідання якого проводив Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, з урахуванням обговорення підтримав проект ДАП одностайно. 

«НАЗК максимально ретельно опрацювало усі спірні позиції та зауваження, які надійшли до проекту ДАП, врегулюваваши практично всі розбіжності, зокрема, з Вищою радою правосуддя, Радою суддів, Антимонопольним комітетом, НАБУ та Фондом державного майна України без втрати серцевинного антикорупційного змісту. Наступним етапом має стати розгляд і затвердження документа на засіданні Уряду», – зазначив заступник Голови НАЗК Андрій Вишневський

Нагадаємо, 9 січня Урядовий комітет розглянув проект ДАП і повернув його НАЗК для проведення додаткових узгоджувальних процедур з органами, представники яких висловили зауваження. 

25 січня НАЗК направило на повторний розгляд доопрацьований проект ДАП.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», у проекті ДАП зокрема йдеться про значне розширення повноважень Громадської ради доброчесності (негативний висновок ГРД щодо судді ВККС зможе подолати лише на спільному з ГРД засіданні, якщо за це проголосує більшість членів ГРД), а також зміни у процедурі кваліфікаційного оцінювання суддів. Також пропонується заборонити суддям йти у відставку до завершення дисциплінарних проваджень

В уточненнях до своїх зауважень новосформована Вища рада правосуддя виступила проти повторної переатестації суддів. А також проти значного розширення повноважень ГРД, негативний висновок якої фактично буде мати вагу остаточного рішення під час оцінювання судді, як це було запропоновано проектом ДАП.

Разом з тим, у НАЗК вважали, що рекомендації ВРП, як і Ради суддів України слід відхилити.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Гулько
    Борис Гулько
    голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду
  • Наталія Таран
    Наталія Таран
    суддя Деснянського районного суду міста Києва
  • Олександр Боровицький
    Олександр Боровицький
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Капустинський
    Михайло Капустинський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Інна Алєєва
    Інна Алєєва
    суддя Господарського суду міста Києва