Жінки та чоловіки повинні отримати рівний доступ до правосуддя – Кабінет міністрів

13:27, 1 лютого 2023
Уряд вирішив зайнятись проблемами гендерної рівності у питанні доступу до правосуддя.
Жінки та чоловіки повинні отримати рівний доступ до правосуддя – Кабінет міністрів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів 27 січня 2023 року затвердив план заходів з реалізації Концепції комунікації у сфері гендерної рівності.

Серед іншого, план має на меті досягнення «стратегічної цілі» - забезпечення рівного доступу жінок та чоловіків до правосуддя.

На першому етапі планується провести «аналіз ситуації щодо доступу до правосуддя жінок та чоловіків» і виявити бар’єри, які перешкоджають такому доступу. 

На наступному етапі планується запровадити в системі підготовки, перепідготовки  та підвищення кваліфікації адвокатів та фахівців з надання безоплатної правової допомоги, вивчення питання «щодо упередженого ставлення та дискримінації за ознакою статі».

Також має бути розроблений та впроваджений освітній курс під назвою “Подолання гендерних стереотипів під час здійснення правосуддя” для фахівців у сфері судочинства.

У підсумку, за допомогою також і ЗМІ, в 2025 році планується забезпечити «поінформованість жінок та чоловіків про механізми доступу до правосуддя та їх використання».

У зазначений процес планується залучити громадські організації, міжнародні проекти, Національну школу суддів, Міністерство юстиції тощо.

Нагадаємо, що у 2022 році в Державній судовій адміністрації з’явилась посада Радника з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Також, у минулому році у ДСА була визначена посадова особа, відповідальна за боротьбу з сексуальними домаганнями та сексизмом.

Автор В’ячеслав Хрипун  

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки