У Верховній Раді планують зменшити пенсійне забезпечення суддів КСУ

12:45, 27 січня 2023
У Комітеті Галини Третьякової вважають за доцільне скоротити довічне грошове утримання суддям КСУ.
У Верховній Раді планують зменшити пенсійне забезпечення суддів КСУ
Фото: ccu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

25 січня 2023 року Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики розглянув проект Закону про внесення змін до статті 27 Закону України «Про Конституційний Суд України» щодо врегулювання пенсійного забезпечення суддів Конституційного Суду України №8321. Авторами законопроекту виступають народні депутати Антоніна Славицька і Анатолій Бурміч.

Під час розгляду народні депутати України – члени Комітету піддали сумніву справедливість діючих норм законодавства, відповідно до яких пенсія суддів Конституційного Суду України складає 50% винагороди такого судді.

«Середній розмір щомісячного утримання суддів у відставці перевищує 150 000 грн. Розмір щомісячного утримання одного судді Конституційного Суду у відставці рівнозначний пенсії 70 пенсіонерів (у мінімальному розмірі) або 20 пенсіонерів військовослужбовців», - сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

За словами Голови Комітету Галини Третьякової, «мати середню пенсію у розмірі 150 тисяч на місяць в умовах воєнного стану за рахунок коштів єдиного соціального внеску – на мою думку, не є нормальним та справедливим до громадян, які сплачують такий внесок і отримують пенсії в десятки разів менші».

За її даними, середня пенсія в Україні за останніми даними складає 4370,45 гривень.

З метою зменшення соціальної напруги в суспільстві, автори законопроекту №8321 пропонують внести зміни до Закону України «Про Конституційний Суд України», зменшивши розмір пенсійного забезпечення суддів Конституційного Суду України до 30% винагороди такого судді.

«Як члени соціального Комітету ми маємо підтримати даний законопроект. Треба зробити якісну та ефективну соціальну систему. Щоб, як мінімум, була соціальна справедливість», - зазначив у своєму виступі голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їхніх підприємств і громадських об’єднань Комітету Сергій Гривко.

Тож, підтримуючи положення законодавчої ініціативи, Комітет вирішив рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, що визначений головним в опрацюванні цього законопроекту, за підсумками розгляду рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області