У «Слузі народу» розповіли, чому депутати заперечують проти повернення електронного декларування

07:20, 27 січня 2023
За словами очільниці антикорупційного комітету Анастасії Радіної, серед заперечень депутатів є «необхідність декларування пошкодженого майна».
У «Слузі народу» розповіли, чому депутати заперечують проти повернення електронного декларування
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики представниця партії «Слуга народу» Анастасія Радіна розповіла «Судово-юридичній газеті» чому депутати заперечують проти повернення електронного декларування для чиновників, парламентарів та суддів до завершення воєнного стану.

Вона зазначила, що пропонувала внести законопроєкт на розгляд сесійної зали на засіданні погоджувальних рад, однак більшість депутатів не підтримують ініціативу.

«Це обговорювалося і на погоджувальній раді, але не всі колеги готові були підтримати законопроект. Я переконана, що декларування можна і треба повертати вже, за виключенням військових і осіб на окупованих територіях. Станом на зараз тривають консультації щодо цього законопроекту. Тим часом, ми разом із НАЗК працюємо над тим, щоб зробити заповнення декларації зручнішим: інтегрувати дані із державних реєстрів у форму декларації. Частину кроків у цьому напрямку назк вже зробило», - зазначила Радіна.

На запитання про заперечення депутатів стосовно проєкту Радіна відповіла так: «Зокрема, звучали питання щодо того, як можна вимагати від чиновників декларувати майно, якщо воно пошкоджено, на окупованих територіях чи якщо втрачено правовстановлюючі документи», - зазначила очільник антикорупційного комітету.

Анастасія Радіна вважає, що це не є підставою для відмови від електронного декларування(Згідно з роз’ясненням НАЗК від травня 2022 року у разі знищення об’єкта незавершеного будівництва або цінного рухомого майна (крім транспортних засобів) відомості про таке майно не підлягають декларуванню. Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не подається в разі втрата права власності через знищення майна)

«Те саме - щодо майна на окупованих територіях. Алгоритми дій для декларантів у цих випадках є давно. Якщо втрачено первинні документи, то дані про майно є в реєстрах, є в попередніх деклараціях, якщо ж нема ніде - то не може бути питання про відповідальність за помилку (про ще переживають колеги)», - підкреслила вона.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про відновлення електронного декларування авторства лідера фракції «Слуга народу» Давида Арахамії. Однак попри позитивний висновок профільного комітету документ не виноситься на розгляд сесійної зали.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Гулько
    Борис Гулько
    голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду
  • Наталія Таран
    Наталія Таран
    суддя Деснянського районного суду міста Києва
  • Олександр Боровицький
    Олександр Боровицький
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Капустинський
    Михайло Капустинський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Інна Алєєва
    Інна Алєєва
    суддя Господарського суду міста Києва