«Наполягали військові»: депутати почали дискутувати про вже ухвалений закон щодо заборони судам давати умовні строки за самовільне залишення місця служби

11:49, 19 грудня 2022
Верховна Рада ухвалила закон про заборону судам пом’якшувати покарання за відмову стріляти на полі бою та невиконання наказів начальників, а також нові повноваження Військової служби правопорядку у ЗСУ, однак вже після голосування серед депутатів виникла дискусія.
«Наполягали військові»: депутати почали дискутувати про вже ухвалений закон щодо заборони судам давати умовні строки за самовільне залишення місця служби
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як писала «Судово-юридична газета», 13 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому як закон законопроект 8271, яким судам буде заборонено призначати більш м'яке покарання, ніж передбачено законом, за низку військових злочинів.

Раніше Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков звернулися до спікера парламенту Руслана Стефанчука та голови Комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Сергія Іонушаса, аби ті терміново зареєстрували та внесли на розгляд Ради цей законопроект.

Законопроект 8271 було зареєстровано в Раді 8 грудня, а через 5 днів його ухвалили в цілому.

Відповідні злочини фактично пропонується прирівняти до корупційних.

Зокрема, пропонується, щоб суди не могли пом’якшувати покарання засудженим за кримінальні правопорушення, передбачені:

  • Стаття 403 Невиконання наказу начальника
  • Стаття 405 Погроза або насильство щодо начальника
  • Стаття 407 Самовільне залишення військової частини або місця служби
  • Стаття 408 Дезертирство
  • Стаття 429 Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю

(якщо ці злочини вчинено в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці)

Аналогічну заборону для судів встановлюють щодо можливості звільнити військовослужбовця від покарання з випробуванням.

Також збільшується покарання за невиконання наказу по статті 403 КК (мінімальне покарання буде становити – 5 років позбавлення волі).

Крім того, за цим законом Військову службу правопорядку наділяють правом проводити огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також використовувати у випадках, визначених законом, спеціальні технічні засоби для проведення такого огляду.

Втім, вже після голосування деякі депутати висловили думки стосовно необхідності корегування норм закону.

«Той випадок, коли за закон (8271) просять головнокомандувач та міністр оборони, а представляє його начальник генштабу, в тебе і думки утриматись навіть при внутрішньому супротиву криміналізації законодавства, не виникає.

Але всі можуть помилятися.

І я також.

Цей інструмент в поганих руках, скоріш за все може стати злом, яке можуть направити проти військових.

Відкликати голос не можу - процедури не має, але якщо буде вето - підтримаю подані правки, які виправлять ситуацію», - зазначив народний депутат України, член Комітету ВР з питань правової політики Ігор Фріс.

В свою чергу, голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас зазначив, що надалі є домовленість з Русланом Стефанчуком, Давидом Арахамією та Олександром Завітневичем «уважно стежити за ситуацією».

Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко також нагадав, що законопроект просили ухвалити головнокомандувач ЗСУ та міністр оборони.

«Презентував ЗП Начальник генштабу ЗСУ, генерал Сергій Шаптала 13 грудня.

Під час голосування, ми наполягали щоб було суто перше читання, але військові наполягали на критичних строках і важку ситуацію під Бахмутом, тому рішення було ухвалено в цілому за погодженням всіх фракцій.

Військові звернули увагу, що на жаль, дійсно є випадки коли підрозділами залишають ділянки фронту, потім сплачують штрафи, але інші підрозділи сплачують за таке життям.

Норми документа чіткі. Судам заборонять пом'якшувати покарання чи давати умовні строки для військових, засуджених за окремі види злочинів:

непокора (ст. 402) (тут депутат, вочевидь, помилився, адже у фінальній версії цю норму виключили – прим. ред.),
невиконання наказу (ст.403),
погрози чи насильство щодо начальника (ст.405),
самовільне залишення військової частини (ст.407),
дезертирство (ст.408),
самовільне залишення поля бою (ст. 429).

Далі чекаємо підпис Президента.

Якщо ми будемо бачити що військове командування дійсно зловживає цими нормами, депутати можуть переглянути цей законопроект», - підкреслив Федієнко.


Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Обідіна
    Олена Обідіна
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Світлана Гушилик
    Світлана Гушилик
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Олександр Журибеда
    Олександр Журибеда
    заступник голови Святошинського районного суду міста Києва