Тимчасове закриття сайтів без рішення суду та блогери під ковпаком Нацради: Рада ухвалила скандальний законопроєкт про медіа

19:51, 13 грудня 2022
Ухваленим законопроєктом розширено повноваження Нацради питань телебачення та радіомовлення, яка тепер буде регулювати інтернет-сайти, зокрема передбачена тимчасова заборона на розповсюдження сайту.
Тимчасове закриття сайтів без рішення суду та блогери під ковпаком Нацради: Рада ухвалила скандальний законопроєкт про медіа
Фото: ВРУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому скандальний  законопроєкт №2693-д «Про медіа», який, серед іншого розширює повноваження Нацради з питань телебачення та радіомовлення та передбачає добровільну реєстрацію блогерів За відповідне рішення проголосували 299 народних депутатів.

Справи проти медіа за 2 дні Ухвалений закон передбачає, що «у випадках реальної загрози інтересам національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення і за наявності обґрунтованих підстав та відповідного клопотання Нацради з питань телебачення та радіомовлення, суд розглядає адміністративну справу стосовно ЗМІ впродовж двох днів з дня подання позовної заяви».

Добровільна реєстрація блогерів та інтернет- проєктів Ухвалений закон передбачає добровільну реєстрацію блогерів та інтернет-проєктів.

“Ми даємо можливість добровільно прийти в Нацраду і сказати, що хочете вважатися медіа і щоб вас закон захищав як журналіста. Є окремі статті Кримінального кодексу, що захищають журналістів. Більше того, реєстрація для інтернет-сайтів не є обов’язковою. Проте наявні певні переваги для інтернет-медіа, які пройдуть реєстрацію. Зокрема, вони матимуть першочергову акредитацію, захист, до них не застосовуватимуться формати блокування, усе через суд. Тому в цьому є свої переваги”, - пояснила один з авторів законопроєкту, заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук

Заборона розповсюджена медіа за рішенням Нацради Ухваленим законом депутати надали можливість Нацраді з питань телебачення та радіомовлення тимчасово забороняти поширення онлайн-медіа без рішення суду. Разом з тим чітко не було врегульовано порядок запровадження такого обмеження. Стаття 99 закону надає право Нацраді тимчасово забороняти розповсюдження медіа. Стаття 116 закону  визначає, що тимчасова заборона поширення онлайн-медіа за рішенням Нацради застосовується - у випадку вчинення значного порушення, якщо впродовж одного місяця до суб'єкта було застосовано п’ять штрафів за вчинення значних порушень, рішення про які не було скасовано у визначеному законом порядку. Разом з тим у статті 99 закону відсутнє посилання на статтю 116, що залишає питання стосовно рамок, в яких буде діяти Нацрада. Хоча автори проэкту запевняють, що тимчасово блокувати будуть лише незареєстровані сайти.

Реєстрація Закон встановлює добровільну реєстрацію для інтернет-сайтів та газет та обов’язкову для аудіовізуальних медіа(телебачення радіо). Водночас передбачає перереєстрацію для вже зареєстрованих газет та інформагенцій протягом року після набрання чинності документом. В іншому разі свідоцтво про реєстрацію втратить чинність. Діяльність онлайн-медіа після набуття чинності законом буде регулювати Національна рада з питань телебачення та радіомовлення

Санкції та амністія Ухвалений закон передбачає загалом диференціацію санкцій до зареєстрованих і незареєстрованих медіа. Зокрема зареєстровані медіа можуть отримати штраф за п’ять незначних порушень вчинених протягом місяця, тоді як для незареєстрованих передбачено штраф вже за 3 порушення.

Заборона поширення за рішенням суду для незареєстрованого онлайн-медіа може настати після третього грубого порушення тоді як для  зареєстрованого планка у 4 порушення.

Водночас перехідними положеннями ухваленого закону передбачається, що протягом року Нацрада за більшість порушення буде виносити лише приписи, тобто без стягнень та судових і позасудових обмежень.

Поновлення трансляцій Ради Закон передбачає, що телеканал Рада стає державним та забезпечує трансляцію засідань парламенту. Разом з тим на час воєнного стану передбачається трансляція засідань ВР у запису в день засідання

Варто зазначити, що наразі остаточна таблиця поправок до другого читання щодо законопроєкту відсутня.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді