Рада підтримала законопроєкт про захист інформаційного простору від «руського міра»

11:45, 2 грудня 2022
Пропонується встановити заборону використання в освітніх програмах та науковій діяльності навчальної літератури, джерел інформації країни-агресора.
Рада підтримала законопроєкт про захист інформаційного простору від «руського міра»
Фото: Getty images
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7633 про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання джерел інформації держави-агресора або держави-окупанта в освітніх програмах, в науковій та науково-технічній діяльності, яким пропонується передбачити захист інформаційно-освітнього простору від впливу “руського міра”.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 6 Закону “Про освіту” та закріпити положення про “захист освітньо-інформаційного простору України від впливу російського імперіалізму, який став основою загарбницької геополітичної доктрини “русского міра”.

Змінами до статті 33 Закону про освіту пропонується визначити, що складові освітньої програми не можуть містити посилання на навчальну літературу, джерела інформації, видані на території, державною мовою, громадян(к)ами та юридичними особами РФ.

При цьому передбачені вийнятки щодо цих обмежень, які стосуються:

- освітніх програм з навчанням мовою національної меншини;

- використання для ілюстрування, пояснення та критичного аналізу явищ, що відбуваються в державі-агресорці чи окупантці;

- освітніх програм, зміст яких охоплює вивчення держави-агресорки чи окупантки за умови критичного аналізу цих джерел.

Аналогічні положення пропонується передбачити і у Законі України «Про наукову і науково-технічну діяльність», зазначивши, що обмеження не будуть поширюватися на дисципліни, створені для вивчення мови корінного народу, національної меншини, та закріпивши положення про те, що держава сприяє виданню та поширенню джерел інформації у сфері наукової та науково-технічної діяльності державною мовою.

В цьому контексті зазначається, що наукові фахові видання не можуть публікуватись державною мовою держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом.

Обмеження, передбачені законопроєктом, планується не поширювати і на наукову літературу, яка була видана до набуття чинності законопроєктом за умови, якщо її автором був громадянин України. Відповідні зміни вносяться і до Закону “Про наукову та науково-технічну діяльність”.

Разом з тим, відповідно до перехідних положень, закон набирає чинності через п’ять років після опублікування. Як зазначається у пояснювальній записці, встановлюється п’ятирічний перехідний період для зміни програм.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада ухвалила законопроєкт, згідно з яким, зокрема, РФ визнається державою-терористом.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді