Рада підтримала законопроєкт про штрафи за незаконну торгівлю ГМО на ринку: якими будуть стягнення

10:20, 2 грудня 2022
Пропонується штрафувати громадян за незаконну торгівлю ГМО на суму до 5,1 тисяч гривень, посадовців – до 6,8 тисяч гривень.
Рада підтримала законопроєкт про штрафи за незаконну торгівлю ГМО на ринку: якими будуть стягнення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №5840 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері поводження з генетично модифікованими організмами, який передбачає штрафи для громадян та посадовців за незаконну торгівлю ГМО на ринку. За відповідне рішення проголосували 280 народних депутатів

Законопроєктом пропонується доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення новою статтею 167-1 Розміщення на ринку генетично модифікованої продукції з порушенням вимог законодавства та визначити, що: Розміщення на ринку генетично модифікованої продукції з порушенням вимог законодавства тягне за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Змінами до статті 90-1 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачається збільшення штрафів за порушення правил поводження з генетично модифікованими організмами при здійсненні генетично-інженерної діяльності в замкненій системі. В разі підтримки законопроєкту, вони становитимуть до 5,1 тисяч гривень для громадян і 17 тисяч для посадовців

Як зазначається у пояснювальній записці розміри штрафів встановлені Кодексом України про адміністративні правопорушення щодо ГМО продукції є низькими і, відповідно, не виконують свою функцію щодо запобігання вчиненню таких порушень. На думку авторів їхнє підвищення сприятиме зменшенню кількості випадків незаконної торгівлі ГМО. Слід зазначити, що стаття 167 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає штраф у до 1700 гривень за торгівлю продукції, що не відповідає стандартам, однак вона не поширюється на харчові продукти.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, який передбачає обов’язкове маркування продуктів з ГМО.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді