В РСУ заявили про втручання в процес обрання членів Вищої ради правосуддя громадських активістів

18:14, 1 грудня 2022
Ситуація навколо обрання членів Вищої ради правосуддя вкрай загострилася.
В РСУ заявили про втручання в процес обрання членів Вищої ради правосуддя громадських активістів
Джерело фото - SUD.UA
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Раді суддів України 1 грудня 2022 року заявили про тиск зі сторони відомих громадських організацій та їх фактичне втручання у процес обрання членів Вищої ради правосуддя.

Як зазначили в РСУ, ситуація склалася настільки дивно, що недовіру у громадськості вже викликають навіть ті кандидати у ВРП, які вдало пройшли Етичну раду, створення якої перш за все вимагали ті ж самі громадські організації та активісти.

В РСУ підкреслили, що прямо зараз суддям фактично намагаються давати вказівки, кого призначити на посади членів ВРП, а кого – ні.

Нижче наводимо текст заяви Ради суддів:

З початку широкомасштабної агресії росії на суверенні території України Рада суддів України чітко та послідовно здійснювала всі можливі та неможливі заходи задля того, щоб правосуддя в Україні не зупинилося. І сьогодні ми можемо говорити, що це нам вдалося.

Судді працюють під обстрілами, судді потрапляють в окупацію, гинуть під час евакуації та під час розмінування, судді потрапляють в полон, судді воюють. Судді, в країні, в якій війна, забезпечують відправлення правосуддя.

Рада суддів України категорично засуджує будь-які прояви колаборації, в тому числі у середовищі суддів та представників судової системи. Ця позиція є чіткою і незмінною.
Крім того, на всіх заходах Рада суддів України доносить свою позицію, що відновлення повноцінної роботи Вищої ради правосуддя є пріоритетним не лише для суддівського корпусу, а і для Української Держави.

Запустити роботу ВРП просто необхідно, з огляду і на воєнний стан, а судова гілка влади найперша в цьому зацікавлена.

Ми уважно слідкували за усіма процесами, які відбувалися у цьому напрямку. Не можемо вважати їх ідеальними. Але окремі недоліки не могли й не можуть поставити під сумнів нагальну необхідність Перемоги у війні що триває, в тому числі й у питаннях завершення судової реформи.

Тому ми були максимально стримані та толерантні, ми просто робили свою роботу і будемо це робити надалі. Коли в країні війна, взаємна критика і взаємні звинувачення всередині країни, що воює, Перемогу не наближають.

На жаль, останнім часом окремі особистості відверто вдаються до інформаційних диверсій та маніпуляцій, які не можна розцінити інакше, аніж підрив засад державної влади в Україні, яка поділяється згідно з Конституцією України на законодавчу, виконавчу та судову.

При цьому вони прикриваються високими гаслами та цинічно використовують воєнні реалії.

З огляду на це, змушені перервати мовчання та нагадати, що огульній критиці на різних стадіях судової реформи піддавалися не лише представники судової влади, а і парламентарі, офіс Президента України, та й, зрештою усі, хто мав свою думку та її відстоював.

Вже на етапі реалізації судової реформи при обранні на посади нових членів ВРП такої ж критики зазнавали народні депутати, науковці.

Обливаються брудом всі, навіть кандидати до Вищої ради правосуддя, які пройшли перевірку Етичної ради.

Були відверті намагання давати вказівки, кого слід обирати, а кого – ні.

Сьогодні це питання постало знову, адже згадані особистості продовжують обливати брудом не лише всіх без винятку суддів, а, і знову ж, кандидатів до ВРП, які вже успішно пройшли перевірку Етичної ради.

Мусимо нагадати, що суть роботи судді бути незалежним і не піддаватися жодному тиску, тому подібного роду заяви можуть мати діаметрально протилежний ефект, адже вибори члена ВРП відбуваються таємно та на основі вільного волевиявлення судді.

Судова влада завжди попереджала що судова реформа могла мати своїм наслідком припинення повноважень ВРП і це матиме катастрофічні наслідки. На ці застереження ніхто не реагував, їх ніхто не хотів чути, а коли це сталось, то винними залишилися всі, окрім тих, хто не хотів нікого чути.

Кандидати до складу ВРП від з'їзду суддів України нарешті отримали висновки від Етичної ради. Рада суддів України наразі проводить підготовку до з'їзду суддів. Дата з'їзду буде визначена на найближчому засіданні й він обов'язково відбудеться у січні 2023 року.

Усіх кандидатів, які отримали позитивні висновки Етичної ради, ми вважаємо такими, що гідні обійняти високу посаду члена ВРП. Сьогодні наші зусилля спрямовані на те, щоб вони могли донести свою позицію та своє бачення роботи у ВРП до делегатів з'їзду з тією метою, щоб обрання членів ВРП відбулося.

Нагадаємо, що 1 листопада 2022 року Етична рада визначила 16 кандидатів по квоті з’їзду суддів, які пройшли відповідну перевірку на доброчесність.

XIX з’їзд суддів, на якому будуть обирати 8 членів ВРП, заплановано на січень 2023 року. 

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва