Новий "закон Савченко": Раді пропонують зараховувати засудженим, які пішли на фронт, час проходження служби у строк покарання

11:52, 1 грудня 2022
Пропонується зараховувати для засуджених, які пішли на фронт, час проходження військової служби у строк позбавлення волі.
Новий "закон Савченко": Раді пропонують зараховувати засудженим, які пішли на фронт, час проходження служби у строк покарання
Джерело фото: facebook.com/verkhovna.rada.ukraine
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Народний депутат Артем Дмитрук зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8243 про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо врегулювання деяких питань проходження військової служби в умовах воєнного стану, яким пропонується зараховувати для засуджених, які пішли на фронт, час проходження військової служби у строк позбавлення волі.

Законопроєктом пропонується дозволити за рішенням суду звільняти засуджених осіб, які виявили бажання піти на фронт, від відбування покарання. Звільнена особа має протягом 48 годин з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою проходження військової служби за призовом під час мобілізації.

Крім цього пропонується доповнити Кримінальний процесуальний кодекс новою статтею 540-1 такого змісту: “Час проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, обвинуваченого, під час досудового розслідування або судового розгляду та засудженого, під час відбування покарання у виді позбавлення волі, зараховується у строк позбавлення волі.”

При цьому не дозволяється відпускати на фронт засуджених за злочини проти національної безпеки.

Пропозиція є своєрідною варіацією відомого “закону Савченко”, який передбачав фактичне скорочення строків позбавлення волі для чималої кількості засуджених осіб, які до вироку знаходилися під вартою. Деякі засуджені у зв’язку з ухваленням закону були випущені з-під варти в залі суду. У 2017 році Верховна Рада скасувала цей закон.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, Верховна Рада ухвалила закон, яким дозволила відпускати засуджених, які бажають служити у війську під час мобілізації.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду