За незаконну торгівлю ГМО будуть штрафувати на 51 тисячу гривень - комітет підтримав законопроєкт

07:25, 1 грудня 2022
Пропонується штрафувати громадян за незаконну торгівлю ГМО на суму до 51 тисячі гривень.
За незаконну торгівлю ГМО будуть штрафувати на 51 тисячу гривень - комітет підтримав законопроєкт
Зображення від Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді ухвалити у першому читанні урядовий законопроєкт №5840 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері поводження з генетично модифікованими організмами.

Законопроєктом пропонується доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення новою статтею 167-1 Розміщення на ринку генетично модифікованої продукції з порушенням вимог законодавства та визначити, що Розміщення на ринку генетично модифікованої продукції з порушенням вимог законодавства тягне за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як зазначається у пояснювальній записці розміри штрафів встановлені Кодексом України про адміністративні правопорушення щодо ГМО продукції є низькими і, відповідно, не виконують свою функцію щодо запобігання вчиненню таких порушень. На думку авторів їхнє підвищення сприятиме зменшенню кількості випадків незаконної торгівлі ГМО. Слід зазначити, що стаття 167 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає штраф у до 1700 гривень за торгівлю продукції, що не відповідає стандартам, однак вона не поширюється на харчові продукти.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, який передбачає обов’язкове маркування продуктів з ГМО.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області