Депутати "звільнили" експортерів зерна від обов’язкових депозитів за вивезення збіжжя

15:17, 30 листопада 2022
Згідно з законопроєктом, агроекспортери на час воєнного стану можуть експортувати збіжжя в межах ліміту без додаткових обмежень.
Депутати "звільнили" експортерів зерна від обов’язкових депозитів за вивезення збіжжя
Зображення від jcomp на Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді підтримати доопрацьований законопроєкт 8166-д,  який передбачає зміну процедури експорту зерна на час воєнного стану та відмову від ідеї експортних депозитів для агроекспортерів. 

Документ дає право легальному агробізнесу експортувати без будь-якого додаткового регулювання в межах встановленого ліміту. Зазначається: щомісячно можна експортувати на подвоєну суму середньомісячного повернення валютної виручки в країну, розраховану за попередні пів року.

Експорт у такому обсязі можна здійснювати за поточною процедурою, без будь-якого додаткового регулювання.

Водночас, якщо експортер планує вивезти збіжжя більше, ніж ліміт, то він має зареєструвати податкову накладну за ставкою на рівні 14 %. А після повернення валютної виручки можна відкоригувати таку накладну зі ставки податку 14 % на 0 % й отримати відшкодування ПДВ. Тобто експортеру надається можливість використовувати в якості застави за повернення валютної виручки податковий кредит, а не живі гроші, як це передбачалося у базовому законопроєкті.

Також на відміну від базової ініціативи, законопроєкт не передбачає будь-яких експортних депозитів для аграрних експортерів.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає запровадження обов’язкового експортного ПДВ для аграріїв.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси