Керівництво парламенту хоче ускладнити блокування депутатами ухвалених Радою законів

07:41, 30 листопада 2022
Пропонується внести зміни до законодавства, які ускладнять реєстрацію депутатами блокуючих постанов про скасування результатів голосування за ухвалені ВР закони.
Керівництво парламенту хоче ускладнити блокування депутатами ухвалених Радою законів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Керівництво парламенту зареєструвало у Верховній Раді законопроєкт №8241 про внесення зміни до пункту 3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України" щодо окремих питань організації роботи Верховної Ради України в умовах дії воєнного стану, яким пропонується ускладнити можливість для депутатів блокувати підписання ухвалених парламентом законопроєктів.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Регламенту та встановити, що за рішенням Верховної Ради України, прийнятим більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, закони, прийняті Верховною Радою України в умовах дії воєнного стану, невідкладно підписуються Головою Верховної Ради України та направляються Президентові України.

У такому випадку процедури, передбачені частиною третьої статті 130  Регламенту Верховної Ради України, не застосовуються".

Про що йдеться? Стаття 130 Регламенту Верховної Ради врегульовує процедуру підготовки тексту ухвалених парламентом нормативних актів на підпис спікеру ВР. Частина третя вказаної статті надає право депутатам у дводенний строк звертатися до спікера із заявою по порушення процедури під час розгляду законопроєкту, зміни тексту ін. Вказана заява розглядається за процедурою, яка визначена статтею 48 Регламенту. Згідно з нею депутат викладає свої застереження проти ухваленого закону у проєкті постанови про скасування результатів голосування. Без розгляду проєкту постанови про скасування результатів голосування голова парламенту не має право підписати законопроєкт. Разом з тим левову частку постанов про скасування результатів голосування провалюють у сесійній залі.

У разі ухвалення запропонованого керівництвом парламенту законопроєкту блокувати ухвалення ініціатив буде важче.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, керівництво парламенту зареєструвало законопроєкт, яким пропонується прискорити розгляд євроінтеграційних законодавчих ініціатив.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва