У батьківському чаті у Viber пролунали образи: суд визнав батька винним у вчиненні адмінправопорушення

12:31, 29 листопада 2022
Батько пояснив суду, що хлопчики-учні з класу його доньки ображають її та чіпляються, тому він зробив зауваження їхнім батькам, проте не міг стримати своїх емоцій, а тому застосував у переписці образливі висловлювання.
У батьківському чаті у Viber пролунали образи: суд визнав батька винним у вчиненні адмінправопорушення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Солом`янський райсуд Києва розглянув протокол про адміністративне правопорушення, який надійшов з Солом`янського УП ГУНП стосовно чоловіка, зі змісту якого слідує, що під час спілкування в чаті батьків учнів 5-Б класу середньої школи в застосунку «Viber» він образливо висловлювався в бік інших учасників групи, чим скоїв адміністративне правопорушення, передбачене ст. 173 КУпАП.

Обставини справи

У судовому засіданні чоловік свою вину у вчиненні адміністративного правопорушення визнав частково, пояснив, що переписка у за стосунку «Viber», долучена до протоколу у вигляді роздруківок, дійсно відбувалась у чаті батьків учнів «5-Б» класу, де навчається його донька, проте його висловлювання вирвані з контексту.

А саме пояснив суду, що хлопчики-учні з класу його доньки ображають її та чіпляються, тому він зробив зауваження їхнім батькам, проте не міг стримати своїх емоцій, а тому застосував у переписці образливі висловлювання. Розуміє, що міг більш м`якше висловити своє обурення поведінкою дітей у класі відносно його доньки, наразі зробив для себе відповідні висновки. Зазначив, що в матеріалах провадження мається подана ним письмова заява про закриття провадження у справі, яку він просить розглянути, та провадження у справі закрити. Заява обґрунтована тим, що протокол про адміністративне правопорушення було складено із процесуальними порушеннями, його діям була дана невірна кваліфікація за ч. 2 ст. 173 КУпАП, яка відсутня у переліку статей Кодексу. Зазначає, що раніше він до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 173-2 КУпАП не притягувався, оскільки провадження відносно нього було закрито на підставі постанови суду за відсутністю в його діях складу правопорушення.

Суд дійшов до такого висновку.

Так, статтею 173 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за вчинення дрібного хуліганства, тобто нецензурної лайки в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян.

Так, судом досліджено протокол про адміністративне правопорушення відносно чоловіка, зі змісту якого слідує, що він під час спілкування в чаті батьків учнів образливо висловлювався в бік інших учасників групи, чим порушив громадський порядок і спокій громадян.

Також судом було досліджено заяву представника іншої особи про притягнення батька до адміністративної відповідальності, скріншоти бесіди «5-Б. Батьки» із застосунку «Viber», з яких вбачається наявність образливих висловлювань, а саме: «Ваша демократия не к чему не приведет. Возьмите к примеру Журова, это потенциальный рецидивист, если ему сломаю пальцы не кто плакать не будет…», «Послушай меня дебил, я это уже сделал....», пояснення батька, в яких він пояснює, що його доньку ображали, внаслідок чого і були написані образливі висловлювання у бік учасників групи «5-Б клас. Батьки». Суд дійшов висновку про наявність в діях чоловіка складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП.

Водночас, у відповідності до ч. 2 ст. 38 КУпАП, якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначені у частинах третій і четвертій цієї статті.

Так, на підставі Указу Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану» постановлено ввести в Україні воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, у зв`язку із чим суди були переведені у роботу в умовах воєнного стану та продовжували забезпечувати доступ громадян до правосуддя з певними обмеженнями стосовно безпосередньої участі осіб, відносно яких складено протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 173 КУпАП, в судових засіданнях.

У зв`язку із чим слухання справи, призначене на 25.02.2022 р. не відбулось, та було відкладено.

Таким чином, враховуючи те, що адміністративне правопорушення було скоєно 08.12.2021 року, про що свідчить протокол про адміністративне правопорушення, то на момент розгляду справи в суді закінчились строки притягнення  до адміністративної відповідальності за ст. 173 КУпАП.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути почато, а розпочате підлягає закриттю за закінченням на момент розгляду справи строків, передбачених ст. 38 КУпАП.

На підставі вищевикладеного суддя визнав чоловіка винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП, однак звільнив від адміністративної відповідальності у зв`язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді