Рада готується ухвалити закон про списання кредитів особам, авто чи квартири яких знищені через агресію РФ: є умови

14:10, 28 листопада 2022
Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує ухвалити депутатам у другому читанні законопроєкт про списання кредитів особам, які втратили квартиру чи авто через агресію РФ та підпадають під критерії, визначені у законодавчій ініціативі.
Рада готується ухвалити закон про списання кредитів особам, авто чи квартири яких знищені через агресію РФ: є умови
Джерело фото: dn.npu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує депутатам ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт №7441-1 стосовно списання кредитів на житло, яке було зруйновано або пошкоджено під час війни.

Законопроєкт передбачає призупинення виплат по кредитах для фізичних осіб-позичальників, кредитне майно яких через війну:

а) опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій;
б) пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій,  за наявності підтверджуючих документів можуть отримати у кредитора призупинення платежів по кредиту.

Також передбачається можливість списання іпотеки. Право на списання кредиту на житло, згідно з проєктом мають позичальники, у яких:  нерухомість знищена внаслідок війни.

У порівнянні з редакцією першого читання прибрано обмеження щодо площі кредитної квартири чи будинку, позика за який підлягає списанню. Водночас зазначається, що право на списання кредиту у зв’язку зі знищенням майна черрез агресію РФ має особа, для якої таке майно є єдиним місцем проживання сім’ї позичальника.

Ще однією умовою для списання боргу за кредитом є відсутність станом на 23 лютого простроченої заборгованісті за кредитним договором.

Кредитор у такому випадку отримує право на компенсацію громадянам України за майно, знищене внаслідок збройної агресії рф. Розмір такої компенсації не може перевищувати основної суми кредиту позичальника.

Інші збитки кредитора, наприклад неотримані проценти, є упущеною вигодою та можуть бути відшкодовані відповідно до законодавства за рахунок держави-агресора.

Щодо кредитних автомобілів, які було знищено через агресію РФ, то передбачається, що анулювання заборгованості можливо для:
- Знищених авто, без обмежень стосовно об’єму двигуна. Але станом на 23 лютого 2022 року авто має бути єдиним в сім’ї позичальника;
- Станом на 23 лютого 2022 року заборгованість за відповідним договором не була прострочена на більше ніж 7 днів.

Особи, які претендують на реструктуризацію/списання кредиту у зв’язку зі знищенням/пошкодженням майна через агресію РФ мають подати заявку воєнного стану + 3 місяці після дня його припинення та підтверджуючі документи.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт про створення фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Стало відомо, на що будуть витрачені кошти нового фонду.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки