Раді пропонують продовжити звільнення випускників шкіл від ЗНО на 2023 рік

10:29, 28 листопада 2022
Пропонується звільнити випускників шкіл від державної підсумкової атестації, яка зокрема відбувається у формі Зовнішнього незалежного оцінювання, а також передбачити особливу процедуру вступу до вишів.
Раді пропонують продовжити звільнення випускників шкіл від ЗНО на 2023 рік
Фото: 18000.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракцій більшості та опозиції зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8228 про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2022/2023 навчального року та прийому до закладів фахової передвищої та вищої освіти у 2023 році, яким пропонується продовжити строк звільнення від ЗНО випускників шкіл та передбачити особливу процедуру вступу до вишів у зв’язку з воєнним станом.

Законопроєктом пропонується внести зміни до закону про повну загальну середню освіту та визначити, що випускники шкіл, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2022/23 рр., звільняються від державної підсумкової атестації. Як відомо, державна підсумкова атестація, серед іншого, відбувається у формі Зовнішнього незалежного оціцнювання.

Змінами до закону про вищу освіту визначено, що у 2022/23 рр. вступ до вишів на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра здійснюється в особливому порядку, який затвердить Міністерство освіти.

Як зазначається у пояснювальній записці 16 листопада 2022 року, Верховна Рада України підтримала рішення Президента України Володимира Зеленського про продовження воєнного стану до 19 лютого 2023 року і схвалила відповідний Закон України «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", який набрав чинності 18 листопада 2022 року.

«Враховуючи вищезазначене, є потреба у прийнятті проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2022/2023 навчального року та прийому до закладів фахової передвищої та вищої освіти у 2023 році» з метою прийняття рішення про звільнення від проходження державної підсумкової атестації здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році, та про те, що прийом до закладів фахової передвищої освіти та на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра у 2022 році буде здійснюватися в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки», - додають автори законодавчої ініціативи.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада ухвалила законопроєкт яким скасувала ЗНО у 2022 році.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді