Мобілізовані до війська можуть отримати компенсацію за невикористану відпустку — законопроєкт

13:20, 26 листопада 2022
Пропонується внести зміни до законодавства та встановити, що у разі призову працівника на військову службу під час мобілізації йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки у строк до 31 грудня року його призову.
Мобілізовані до війська можуть отримати компенсацію за невикористану відпустку — законопроєкт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №8164-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких соціальних гарантій Захисників і Захисниць України, яким пропонується передбачити виплату компенсації мобілізованим до війська працівникам за невикористану відпустку.

Законопроєктом пропонується доповнити статтю 83 Кодексу законів про працю новою частиною у такій редакції: «У разі призову працівника на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову працівника на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки у строк до 31 грудня року його призову».

Аналогічні виплати можуть бути передбачені в разі ухвалення закону і для топ-менеджерів та педагогічних працівників.

У зв’язку зі змінами до статті 83 Кодексу законів про працю стосовно виплат за невикористану частину відпустки пропонується закріпити у  статті 24 Закону «Про відпустки» норму про компенсацію за невикористані відпустки для мобілізованих працівників  у строк до 31 грудня року його призову.

Також, згідно з документом мобілізовані до війська, яких було звільнено у зв’язку з демобілізацією, можуть отримати 60 днів відпочинку з виплатою «двомісячного грошового утримання впродовж мобілізаційного періоду за рахунок Державного бюджету України».

Щодо вартості реалізації ініціативи, то автор визнає у пояснювальній записці, що необхідні зміни до Державного бюджету, однак їх «неможливо прорахувати, що пов’язано із невизначеністю часу проведення військового стану та остаточної кількості осіб, призваних на військову службу».

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Рада ухвалила зміни до Кодексу законів про працю та дозволила не сплачувати середній заробіток працівникам, яких мобілізували до війська.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва