Україна та ЄС будуть взаємно визнавати електронні довірчі послуги, у тому числі кваліфіковані електронні підписи

14:29, 24 листопада 2022
Кабмін затвердив постанову щодо проекту про взаємне визнання електронних довірчих послуг між Україною та Європейським Союзом: як будуть визнаватися електронні підписи.
Україна та ЄС будуть взаємно визнавати електронні довірчі послуги, у тому числі кваліфіковані електронні підписи
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Уряд погодився з пропозицією Міністерства цифрової трансформації стосовно реалізації до 20 серпня 2024 р. експериментального проекту щодо взаємного визнання електронних довірчих послуг між Україною та Європейським Союзом.

Постановою КМУ від 22 листопада 2022 р. № 1311 затверджено відповідний Порядок проведення експериментального проекту.

Також визначено адміністратора інформаційно-комунікаційної системи центрального засвідчувального органу — державне підприємство «ДІЯ» відповідальним за технічне та технологічне забезпечення реалізації проекту.

Координатором експериментального проекту є Мінцифра.

ДП «ДІЯ» забезпечує функціонування експериментального Довірчого списку;

кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг добровільно приймають рішення щодо участі в експериментальному проекті.

До укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання електронних довірчих послуг, а також угод з іншими країнами в Україні визнаються:

1) іноземні кваліфіковані електронні довірчі послуги, а також результати надання таких послуг, у тому числі кваліфіковані електронні підписи, що надаються кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг у державах — членах Європейського Союзу та інших державах — членах Європейської економічної зони, що включені в Список довірчих списків Європейського Союзу, — кваліфікованими електронними довірчими послугами, а результати надання таких послуг — кваліфікованими електронними підписами згідно із Законом України “Про електронні довірчі послуги”;

2) засоби для створення кваліфікованого електронного підпису, сертифіковані відповідними державними або приватними органами, що призначені державами — членами ЄС відповідно до статті 30 Регламенту (ЄС) № 910/2014 Європейського Парламенту і Ради (ЄС) від 23 липня 2014 р. про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій на внутрішньому ринку та про скасування Директиви 1999/93/ЄС (далі — Регламент (ЄС) № 910/2014), і включені до списку сертифікованих засобів для створення кваліфікованого електронного підпису, який ведеться Європейською комісією відповідно до статті 31 Регламенту (ЄС) № 910/2014, — засобами кваліфікованого електронного підпису чи печатки відповідно до Закону України “Про електронні довірчі послуги”;

3) електронні підписи, створені в державах, що забезпечують належний захист персональних даних, перелік яких наведений у додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 16 серпня 2022 р. № 910 “Деякі питання передачі персональних даних за межі України засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг”, з метою забезпечення громадянам України, що виїхали за межі України, можливості використання електронного відображення інформації, що міститься у документах, передачі електронних копій відповідних документів та отримання публічних послуг за межами України за бажанням такого громадянина, — аналогами власноручних підписів на документах, які підтверджують участь таких держав у передачі електронних копій відповідних документів та отримання публічних послуг виключно за межами України.

Нижче наводимо порядок.

ПОРЯДОК
проведення експериментального проекту щодо взаємного
визнання електронних довірчих послуг між Україною
та Європейським Союзом

  1. Цей Порядок визначає механізм проведення експериментального проекту щодо взаємного визнання електронних довірчих послуг між Україною та Європейським Союзом (далі — експериментальний проект) шляхом визначення структури, механізму формування та публікації експериментального Довірчого списку для створення технічної можливості визнання кваліфікованих електронних підписів в Європейському Союзі.
  2. Терміни, що вживаються у цьому Порядку, мають таке значення:

адміністратор експериментального Довірчого списку та оператор схеми експериментального Довірчого списку (далі — адміністратор Довірчого списку) — державне підприємство “ДІЯ”, яке належить до сфери управління Мінцифри;

Список довірчих списків Європейського Союзу — перелік довірчих списків держав — членів Європейського Союзу та інших держав — членів Європейської економічної зони, який публікується Європейською Комісією відповідно до частини четвертої статті 22 Регламенту (ЄС) № 910/2014 Європейського Парламенту і Ради (ЄС) від 23 липня 2014 р. про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій на внутрішньому ринку та про скасування Директиви 1999/93/ЄС (далі — Регламент (ЄС) № 910/2014);

експериментальний Довірчий список — перелік кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг та інформації про послуги, що ними надаються відповідно до ДСТУ ETSI TS 119 615:2021 (ETSI TS 119 615 V1.1.1 (2021-05), IDT) “Електронні підписи та інфраструктури (ESI). Довірчі списки. Процедури використання та тлумачення національних довірчих списків держав — членів Європейського Союзу”, прийнятого наказом державного підприємства “УкрНДНЦ” від 16 грудня 2021 р. № 512.

  1. Адміністратор Довірчого списку:

формує експериментальний Довірчий список, який містить спеціальний покажчик та інформацію про сертифікати Списку довірчих списків Європейського Союзу;

публікує у відповідному розділі на офіційному веб-сайті центрального засвідчувального органу файл з експериментальним Довірчим списком, створеним відповідно до вимог, визначених ДСТУ ETSI TS 119 612:2016 (ETSI TS 119 612:2016, IDT) “Електронні підписи та інфраструктури. Довірчі списки”, прийнятим наказом державного підприємства “УкрНДНЦ” від 23 вересня 2016 р. № 279, і ДСТУ ETSI TS 119 615:2021 (ETSI TS 119 615 V1.1.1 (2021-05), IDT) “Електронні підписи та інфраструктури (ESI). Довірчі списки. Процедури використання та тлумачення національних довірчих списків держав — членів Європейського Союзу”, прийнятим наказом державного підприємства “УкрНДНЦ” від 16 грудня 2021 р. № 512. Зазначений експериментальний Довірчий список повинен мати посилання, визначені Мінцифри, та відповідні значення геш-функції;

формує сертифікати кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг, які беруть участь в експериментальному проекті та відомості про яких вносяться в експериментальний Довірчий список, без використання значення “QcSSCD” відповідно до ДСТУ ETSI EN 319 412-5:2019
(ETSI EN 319 412-5 V2.2.1 (2017-11), IDT) “Електронні підписи та інфраструктури. Профілі сертифікатів. Частина 5. Кваліфіковані сертифікати”, прийнятого наказом державного підприємства “УкрНДНЦ” від 27 грудня 2019 р. № 515.

  1. Сертифікати користувачів кваліфікованих електронних довірчих послуг, сформовані кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг, які беруть участь в експериментальному проекті та відомості про яких вносяться в експериментальний Довірчий список, повинні містити розширення, визначені Міцифри. У разі коли особистий ключ для міжнародних алгоритмів і протоколів не зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису, сертифікати користувачів кваліфікованих електронних довірчих послуг, сформовані кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг, повинні містити розширення, визначені Мінцифри.

Якщо особистий ключ для міжнародних алгоритмів і протоколів зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису, який сертифікований відповідними державними або приватними органами, призначеними державами — членами Європейського Союзу відповідно до статті 30 Регламенту (ЄС) № 910/2014, то сертифікати користувачів кваліфікованих електронних довірчих послуг, сформовані кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг, повинні містити значення “QcSSCD” відповідно до ДСТУ ETSI EN 319 412-5:2019 (ETSI EN 319 412-5 V2.2.1 (2017-11), IDT) “Електронні підписи та інфраструктури. Профілі сертифікатів. Частина 5. Кваліфіковані сертифікати”, прийнятого наказом державного підприємства “УкрНДНЦ” від 27 грудня 2019 р. № 515.

  1. Структура експериментального Довірчого списку повинна містити відомості, визначені пунктом 7 обов’язкових вимог до Довірчого списку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня
    2018 р. № 775 (Офіційний вісник України, 2018 р., № 78, ст. 2598), а також відомості, що визначатимуться національними стандартами, які передбачається прийняти під час реалізації експериментального проекту та якими встановлюватимуться нові вимоги до Довірчого списку.
  2. 6. Забезпечення функціонування, інформаційне наповнення та технічна підтримка експериментального Довірчого списку, супроводження обміну інформацією між його складовими частинами, а також внесення відомостей до нього здійснюється адміністратором Довірчого списку відповідно до цього Порядку та Порядку ведення Довірчого списку, затвердженого наказом Мінцифри від 8 липня 2020 р. № 104.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном